5 dolog, amit a műanyagról tudnod kell

Horváth Gréti

Horváth Gréti

5 dolog a műanyagról

Az alapanyag kitermelése, a gyártás, a használat és a hulladékká válás, tehát jóformán a műanyag egész élete szennyező és káros. A legfőbb problémája pedig, hogy sosem tűnik el, örökre velünk marad. A műanyagtól szinte már fulladozunk, hiszen a legtöbb terméket egyszeri használatra gyártják. Percenként kb. 1 millió darab eldobható műanyag flakon kerül értékesítésre világszerte, ez pedig napról-napra egyre csak nő.

Hogyan akadályozhatod meg mégis azt, hogy a műanyag ellepje és tovább szennyezze az élővilágot?

A műanyag egy mesterséges úton előállított, káros, örökéletű, egészségtelen dolog. Ahhoz, hogy jobban megértsd, miért égetően szükséges a zöld és a természetes anyagokra való váltás, először közelebbről is meg kell ismerned a tulajdonságait.

Íme 5 fontos dolog, amit a műanyagról tudnod kell.

Nem minden műanyag hasznosítható újra!

A nejlon zacskó, a műanyag szívószál, a kávés bögrék, a klaviatúrák… A felsoroltak közül sajnos egyik sem vagy csak külön eljárással hasznosítható újra.

A műanyagnak hét fajtáját különböztetjük meg, melyek közül alapvetően ötöt lehetne újra hasznosítani. Ideális esetben mindegyiknek erre a sorsra kellene jutnia, de a megfelelő eszközök és a vásárlók igényei hiányában sajnos ez nem így történik.

Csak azért, mert az adott terméken rajta van az újra hasznosítható jelzés, az még nem jelenti azt, hogy újra is hasznosítják azt!

Ennek okát a felhasználók oldaláról meglévő vagy éppen hiányzó igényben érdemes keresni. Ha a fogyasztók és a vásárlók szorgalmazzák a zöld megoldások használatát, akkor a felsőbb döntéshozók kénytelenek lesznek támogatni és bevezetni a környezettudatos technológiákat.

Más-más anyagból készülnek

A műanyagok, ahogy említettem, hét különböző anyagból készülhetnek. A típusok számos dologban eltérnek egymástól, így például az újra hasznosíthatóságban, a gyártásban, az egészségre és a környezetre való hatásában. Egyik anyag károsabb, mint a másik, ezért nem mindegy melyiket milyen gyakran használod!

Csak a megtisztított műanyagot lehet újra hasznosítani

Te is sokáig azt gondoltad, hogy ez csak egy városi legenda, aminek semmi alapja nincsen?

Az eljárás azonban CSAK AKKOR kivitelezhető, ha nem hagysz semmiféle ételmaradékot a dobozokon.

Miért?

Az újra hasznosított műanyag termékeknél – lévén, hogy már legalább egyszer használva voltak – különösen fontos a minőség megtartása. Koszos anyagok megmunkálásával ez nem biztosítható. Ugye Te is inkább a minőségre szavazol, ha vásárolsz?

Az újrahasznosítás után csökken a minősége

Tehát két-három alkalom után elveszti tartósságát, minősége romlik, ami azt jelenti, hogy előbb vagy utóbb a szeméttelepen, majd a vizekben és az erdőkben végzi, tovább szennyezve a környezetet.

Ellentétben a fémmel és az üveggel, melyek valóban strapabírók és időtállók.

Az újra feldolgozott műanyag is környezetterhelő

Ha egyszer legyártottuk, sosem tudunk megszabadulni tőlük!

Nem komposztálható és nem lebomló, ezért örökké velünk marad, itt a Földön.

Műanyag hulladék
Siralmas látvány, igaz?

Mit tehetsz ellene?

Talán nem is gondolnád, hogy fogyasztóként hatalmas szerepet játszol a műanyag használatának, újra hasznosításának és alapvetően az arról való gondolkodásnak a kérdésében. Nem mindegy, hogyan használod és milyen formában dobod el a műanyag termékeket. Ha az előbbieket megfelelően teszed, akkor azzal bizony Te is alakítod annak értékét és későbbi használhatóságát.

A legideálisabb természetesen az lenne, ha a műanyagot teljesen kiiktatnád az életedből, de annak nehézségével én is tisztában vagyok. Azonban nem kell feladnod a harcot, hiszen már azzal rengeteget teszel, ha az életed különböző területein csökkented a műanyag termékeket.

Hogyan iktasd ki a műanyagot?

Egyszerűen kerüld ott, ahol lehet! – A jövő vásárlásainál válassz fémből, üvegből, fából vagy bambuszból készült tárgyakat és használati eszközöket.

Kerüld az egyszerhasználatos termékeket! – A műanyagok közül valójában az egyszeri használatra tervezettek a legkárosabbak, ezért semmi esetre se válaszd azokat. Műanyag flakon helyett például mindig legyen nálad a saját, minőségi és tartós vizes palackod.

Gyűjts szelektíven! – Ha újra hasznosítható műanyagot használsz, öblítsd el, mosd ki alaposan, mielőtt a szelektív kukába dobod!

Használd újra! – Nézd át a már megvásárolt műanyagot tartalmazó termékeket és amit lehet „állíts újra csatasorba”! A fagyasztott élelmiszerek zacskóinak, a tojástartóknak, a tejfölös dobozoknak mind-mind lehet második vagy harmadik életük.

Ebben a cikkben részletes tippeket adunk hozzá. Olvasd el!

Műanyagba csomagolt termékek helyett keresd a természetes anyagból készülteket!

Tölts újra, vásárolj csomagolásmentes boltokban!

Műanyag tárolók és nejlon zacskók helyett használj például vászontáskát vagy csatos üveget!

A döntés a Te kezedben van! Használj kevesebb műanyagot, válassz inkább zöld és környezetbarát alternatívákat!

Ha tetszett a cikk, köszönjük, ha lájkolod és megosztod ismerőseiddel is, hogy még több embernek legyen lehetősége a műanyagmentes praktikák alkalmazására!

Nézz körül környezet- és pandabarát bambusz termékeink között is!

Forrás: National Geographic

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű