A bambusz fogkefe – A-tól Z-ig

Horváth Gréti

Horváth Gréti

bambusz fogkefe

Az eldobható, egyszer használatos műanyagoknak menniük kell! Helyettük olyan alternatívákat kell használnod, amelyek természetes és lebomló anyagból készülnek, fenntartható forrásból származnak, tartósak és megújulnak. Ilyen a bambusz és a bambusz fogkefe. 

Már nem dughatod tovább homokba a fejed, mert a környezetszennyezés mostanra akkora méreteket öltött, amit ha ebben a pillanatban nem állítunk meg, akkor annak káros következményeit nemcsak a jövő generációi, de Te is tapasztalni fogod.

A környezettudatos életmód ma már nem lehetőség, hanem egy elvárás a Földtől, ha továbbra is itt szeretnénk élni. Kötelességed Neked is változtatni, és nem baj, ha ez a változás apró lépésekből áll.

Csak kezdd végre el!

Évente 3,5 milliárd darab, percenként egy kukásautónyi műanyag fogkefe kerül teljesen feleslegesen a szeméttelepekre. 

Ezt a mennyiséget könnyen csökkenteni tudod. Kezd a háztartásodban, a fürdőszobában, a műanyag apróságok bambuszra cserélésével. (Persze szigorúan elhasználódás után!)

Ebben a cikkben szeretnélek egyrészt megerősíteni abban, hogy a legapróbb lépésekkel, Te is tehetsz a Föld jövőjéért, másrészt elárulom azt is, hogy miért jó megoldás erre a bambusz, mint természetes alapanyag használata. A háztartásodban, a fürdőszobában, a mindennapokban.

Miért pont a bambusz?

A bambusz CSODANÖVÉNY, de hívhatjuk akár szupernövénynek is!

Természetes anyag

A bambusz nemcsak a világ másik felén, az ázsiai országokban, de hazánkban is megél. Termesztése nem kívánja meg a kémiai anyagok felhasználását. Talán éppen ez az a tulajdonsága, ami miatt az építőiparban, a papírgyártásban vagy a háztartási eszközök készítésénél is előszeretettel használják.

Rendkívül gyorsan nő, megújuló erőforrás

Mindössze két év kell ahhoz, hogy a növény teljes méretűre nőjön és felhasználható legyen. Ez aztán a gyorsaság, ami környezetbarátabbá teszi még a lassan – akár 50 évig is – növekvő fánál. Ráadásul újratelepíteni sem kell, hiszen a levágás után visszamaradt szárból a növény újra magasra nő.

Antibakteriális

A bambusz termesztéséhez nincs szükség műtrágyára és növényvédő szerre, ami azt eredményezi, hogy a növény előállítása már önmagában sem terheli feleslegesen a talajt és a környezetet mindenféle vegyi anyagokkal. 

Hát nem fantasztikus? 

Biológiailag lebomló anyag

A bambusz eldobás után lebomlik, visszakerül a természet körforgásába, hogy idővel újabb és újabb növényekkel gazdagítsa a Földet. Olyan megújuló erőforrás, melynek semmilyen káros hatása nincs a környezetre.

Ráadásul még komposztálhatod is! Ajánlott cikk: Komposztálás lakásban, egyszerűen

Téged is magával ragadott? Tudj meg további érdekességeket ebből a cikkből!

Mi a baj a műanyag fogkefével?

Először is magával a fogkefékkel az a probléma, hogy egy évben minimum 3-4 db-ot használsz el. A szájápolás pedig manapság már nem kikerülhető dolog, de ha a fogkefe egy fenntarthatóbb, lebomló anyagból készült, akkor nem kell bűntudatot érezned az évi 4 db miatt, hiszen a környezetbarát alternatívát a természet újból és újból felhasználja.

A műanyag a bambusz fogkefével ellentétben NEM bomlik le.

Sőt… több száz évig szennyezi a talajt és a vizeket.

Itt van mindjárt egy példa, amit tutira nem tudtál eddig: a legelső műanyag fogkefét kicsivel több, mint 80 éve, 1938-ban gyártották és kezdték el forgalmazni. Nos, az a fogkefe továbbra is valahol a bolygón tengődik és várja „soha-be-nem-következő” lebomlását.

Kapcsolódó cikk: 5 dolog, amit a műanyagról tudnod kell

Az időben bár visszamenni nem tudunk, de a jövőről még gondoskodhatunk, együtt!

műanyag vagy bambusz fogkefe
A műanyag fogkefe nem bomlik le, nem komposztálható, ezért környezetszennyező!

Tudtad? A Natúr Bambusz fogkefe, szívószál, utazótok vagy fogkefetartó, egyszóval bármelyik termékünk vásárlásával nemcsak a környezetszennyezés ellen teszel, de az Amigos a gyerekekért Alapítványt is támogatod, akik a kórházban élő beteg gyerekek mindennapjait teszik boldogabbá. Ide kattintva nézheted meg a bambuszból készült termékeket.

Mi a helyzet a pandákkal?

Gondoltad volna, hogy a bambusz fogkefével még a pandákat is óvod? A tévhittel ellentétben a pandák nem szeretik ennek a szupernövénynek akármelyik faját. A moso bambuszt például különösen kerülik, étlapjukon tehát nem szerepel, ezért nem kell aggódnod, hogy a bambusz fogkefe használatával Te a pandákat fosztod meg táplálékuktól!

Ezek után szerintem már elég nehéz nemet mondani a bambusz fogkefére, mint a fürdőszobád egyik nélkülözhetetlen darabjára. De ha még vannak kérdéseid, akkor olvass tovább, hogy a zöldebb életmód kialakítása minél egyszerűbb legyen!

Apropó zöldebb élet! Itt van 9 egyszerű tipp a környezettudatosabb háztartásért!

Mitől lesz a fogkefe vegán?

Erre a válasz egészen egyszerű: nem használunk semmilyen állati eredetű anyagot és a készítésnél sem tesztelünk állatokon. 

Akkor miből van a fogkefe sörtéje?

A jelenlegi tudásunk szerint még nincs olyan elérhető, vegán sörte, ami ne műanyagból készülne. Bambusz fogkefénk sörtéje azonban egy magas minőségű, BPA-mentes, ún. Nylon 6-os típusú műanyagból készül, ami ugyanolyan biztonságos és strapabíró, mint a hagyományos fogkefe sörtéje.

A másik lehetőségünk az állati eredetű sertésszőr lett volna, de szerettünk volna egy mindenki számára elérhető alternatívát kínálni, hogy a zero waste életmód kialakításának útjába semmi ne állhasson.

Natúr Bambusz fogkefe, fogkefetartó és utazótok
A Natúr Bambusz fogkefe nyele 100%-ban lebomló, pandabarát, és vegán!

Meddig használhatod a bambusz fogkefét?

Hogy milyen gyakran kell lecserélned a bambusz fogkefédet, az attól is függ, hogy milyen sűrűn mosol fogat, de a tapasztalatok alapján ugyanolyan hamar használódik el, mint a műanyag fogkefe (mivel a sörtéjük megegyezik). Tehát érdemes 3-4 havonta egy újat beszerezned.

A különbség annyi, hogy amíg a műanyag fogkeféd nem bomlik le, addig a bambusz nyél 100%-ban komposztálható!

A bambusz fogkefe ugyanúgy tisztít, mint a hagyományos?

Természetesen! Képzeld, ugyanolyan hatékonyan tisztítja a fogaidat, mintha a hagyományos műanyag verziót használnád! Ha megfelelő technikával mosod a fogadat, akkor a csillogó tisztaság biztosan nem marad el, hiszen a bambusz fogkefe sörtéi hullámos kialakításúak, ami segít, hogy minden oldalról könnyen elérd a fogakat.

Mivel van belőle puha és közepes sörtéjű is, ezért teljesen a Te igényeidhez igazodik.  Kiválaszthatod, hogy Neked melyik a legjobb és már használhatod is!

Jó ha tudod! A fogorvosok a közepes erősségű sörtéket ajánlják! 😉

A gyermek fogkefékkel pedig – melyeknek sörtéje ultrapuha – a kicsiket is a környezettudatos életmódra tudod nevelni.

„Sokkal jobb szívvel adsz egy kisgyermek kezébe (aki még rágcsálja is) egy természetes, bambusz fogkefét, mint a műanyag társait. ?”

Na kinek lesz a legmenőbb fogkeféje az oviban vagy a suliban?

Miért használj Te is bambusz fogkefét?

A Natúr Bambusz fogkefével nemcsak jóval kevesebb szemetet termelsz a műanyagnál, de még a fürdőszobádnak is az egyik legszebb kelléke lesz. Bár a szépség és a dizájn fontossága messze elmarad a klímaváltozás és a környezetszennyezés káros hatásai mellett, azért valljuk be! Az sem mindegy, hogy az a dolog, amit legalább naponta kétszer használsz, hogyan néz ki és milyen érzéseket vált ki belőled.

Ne feledd! A bambusz fogkefével jót teszel a Földnek, a klímaváltozás ellen cselekszel, nem szennyezed feleslegesen a környezetet és hozzáadsz valamit a mindennapi boldogságodhoz!

Használj Te is Natúr Bambusz fogkefét!

Nézd meg közelebbről ide kattintva, ha pedig kérdésed van, írj nekünk!

Tiszta mosoly, tiszta lelkiismeret <3

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű