A bambusz fogkefe – A-tól Z-ig

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
bambusz fogkefe

Az eldobható, egyszer használatos műanyagoknak menniük kell! Helyettük olyan alternatívákat kell használnod, amelyek természetes és lebomló anyagból készülnek, fenntartható forrásból származnak, tartósak és megújulnak. Ilyen a bambusz és a bambusz fogkefe. 

Már nem dughatod tovább homokba a fejed, mert a környezetszennyezés mostanra akkora méreteket öltött, amit ha ebben a pillanatban nem állítunk meg, akkor annak káros következményeit nemcsak a jövő generációi, de Te is tapasztalni fogod.

A környezettudatos életmód ma már nem lehetőség, hanem egy elvárás a Földtől, ha továbbra is itt szeretnénk élni. Kötelességed Neked is változtatni, és nem baj, ha ez a változás apró lépésekből áll.

Csak kezdd végre el!

Évente 3,5 milliárd darab, percenként egy kukásautónyi műanyag fogkefe kerül teljesen feleslegesen a szeméttelepekre. 

Ezt a mennyiséget könnyen csökkenteni tudod. Kezd a háztartásodban, a fürdőszobában, a műanyag apróságok bambuszra cserélésével. (Persze szigorúan elhasználódás után!)

Ebben a cikkben szeretnélek egyrészt megerősíteni abban, hogy a legapróbb lépésekkel, Te is tehetsz a Föld jövőjéért, másrészt elárulom azt is, hogy miért jó megoldás erre a bambusz, mint természetes alapanyag használata. A háztartásodban, a fürdőszobában, a mindennapokban.

Miért pont a bambusz?

A bambusz CSODANÖVÉNY, de hívhatjuk akár szupernövénynek is!

Természetes anyag

A bambusz nemcsak a világ másik felén, az ázsiai országokban, de hazánkban is megél. Termesztése nem kívánja meg a kémiai anyagok felhasználását. Talán éppen ez az a tulajdonsága, ami miatt az építőiparban, a papírgyártásban vagy a háztartási eszközök készítésénél is előszeretettel használják.

Rendkívül gyorsan nő, megújuló erőforrás

Mindössze két év kell ahhoz, hogy a növény teljes méretűre nőjön és felhasználható legyen. Ez aztán a gyorsaság, ami környezetbarátabbá teszi még a lassan – akár 50 évig is – növekvő fánál. Ráadásul újratelepíteni sem kell, hiszen a levágás után visszamaradt szárból a növény újra magasra nő.

Antibakteriális

A bambusz termesztéséhez nincs szükség műtrágyára és növényvédő szerre, ami azt eredményezi, hogy a növény előállítása már önmagában sem terheli feleslegesen a talajt és a környezetet mindenféle vegyi anyagokkal. 

Hát nem fantasztikus? 

Biológiailag lebomló anyag

A bambusz eldobás után lebomlik, visszakerül a természet körforgásába, hogy idővel újabb és újabb növényekkel gazdagítsa a Földet. Olyan megújuló erőforrás, melynek semmilyen káros hatása nincs a környezetre.

Ráadásul még komposztálhatod is! Ajánlott cikk: Komposztálás lakásban, egyszerűen

Téged is magával ragadott? Tudj meg további érdekességeket ebből a cikkből!

Mi a baj a műanyag fogkefével?

Először is magával a fogkefékkel az a probléma, hogy egy évben minimum 3-4 db-ot használsz el. A szájápolás pedig manapság már nem kikerülhető dolog, de ha a fogkefe egy fenntarthatóbb, lebomló anyagból készült, akkor nem kell bűntudatot érezned az évi 4 db miatt, hiszen a környezetbarát alternatívát a természet újból és újból felhasználja.

A műanyag a bambusz fogkefével ellentétben NEM bomlik le.

Sőt… több száz évig szennyezi a talajt és a vizeket.

Itt van mindjárt egy példa, amit tutira nem tudtál eddig: a legelső műanyag fogkefét kicsivel több, mint 80 éve, 1938-ban gyártották és kezdték el forgalmazni. Nos, az a fogkefe továbbra is valahol a bolygón tengődik és várja „soha-be-nem-következő” lebomlását.

Kapcsolódó cikk: 5 dolog, amit a műanyagról tudnod kell

Az időben bár visszamenni nem tudunk, de a jövőről még gondoskodhatunk, együtt!

műanyag vagy bambusz fogkefe
A műanyag fogkefe nem bomlik le, nem komposztálható, ezért környezetszennyező!

Tudtad? A Natúr Bambusz fogkefe, szívószál, utazótok vagy fogkefetartó, egyszóval bármelyik termékünk vásárlásával nemcsak a környezetszennyezés ellen teszel, de az Amigos a gyerekekért Alapítványt is támogatod, akik a kórházban élő beteg gyerekek mindennapjait teszik boldogabbá. Ide kattintva nézheted meg a bambuszból készült termékeket.

Mi a helyzet a pandákkal?

Gondoltad volna, hogy a bambusz fogkefével még a pandákat is óvod? A tévhittel ellentétben a pandák nem szeretik ennek a szupernövénynek akármelyik faját. A moso bambuszt például különösen kerülik, étlapjukon tehát nem szerepel, ezért nem kell aggódnod, hogy a bambusz fogkefe használatával Te a pandákat fosztod meg táplálékuktól!

Ezek után szerintem már elég nehéz nemet mondani a bambusz fogkefére, mint a fürdőszobád egyik nélkülözhetetlen darabjára. De ha még vannak kérdéseid, akkor olvass tovább, hogy a zöldebb életmód kialakítása minél egyszerűbb legyen!

Apropó zöldebb élet! Itt van 9 egyszerű tipp a környezettudatosabb háztartásért!

Mitől lesz a fogkefe vegán?

Erre a válasz egészen egyszerű: nem használunk semmilyen állati eredetű anyagot és a készítésnél sem tesztelünk állatokon. 

Akkor miből van a fogkefe sörtéje?

A jelenlegi tudásunk szerint még nincs olyan elérhető, vegán sörte, ami ne műanyagból készülne. Bambusz fogkefénk sörtéje azonban egy magas minőségű, BPA-mentes, ún. Nylon 6-os típusú műanyagból készül, ami ugyanolyan biztonságos és strapabíró, mint a hagyományos fogkefe sörtéje.

A másik lehetőségünk az állati eredetű sertésszőr lett volna, de szerettünk volna egy mindenki számára elérhető alternatívát kínálni, hogy a zero waste életmód kialakításának útjába semmi ne állhasson.

Natúr Bambusz fogkefe, fogkefetartó és utazótok
A Natúr Bambusz fogkefe nyele 100%-ban lebomló, pandabarát, és vegán!

Meddig használhatod a bambusz fogkefét?

Hogy milyen gyakran kell lecserélned a bambusz fogkefédet, az attól is függ, hogy milyen sűrűn mosol fogat, de a tapasztalatok alapján ugyanolyan hamar használódik el, mint a műanyag fogkefe (mivel a sörtéjük megegyezik). Tehát érdemes 3-4 havonta egy újat beszerezned.

A különbség annyi, hogy amíg a műanyag fogkeféd nem bomlik le, addig a bambusz nyél 100%-ban komposztálható!

A bambusz fogkefe ugyanúgy tisztít, mint a hagyományos?

Természetesen! Képzeld, ugyanolyan hatékonyan tisztítja a fogaidat, mintha a hagyományos műanyag verziót használnád! Ha megfelelő technikával mosod a fogadat, akkor a csillogó tisztaság biztosan nem marad el, hiszen a bambusz fogkefe sörtéi hullámos kialakításúak, ami segít, hogy minden oldalról könnyen elérd a fogakat.

Mivel van belőle puha és közepes sörtéjű is, ezért teljesen a Te igényeidhez igazodik.  Kiválaszthatod, hogy Neked melyik a legjobb és már használhatod is!

Jó ha tudod! A fogorvosok a közepes erősségű sörtéket ajánlják! 😉

A gyermek fogkefékkel pedig – melyeknek sörtéje ultrapuha – a kicsiket is a környezettudatos életmódra tudod nevelni.

„Sokkal jobb szívvel adsz egy kisgyermek kezébe (aki még rágcsálja is) egy természetes, bambusz fogkefét, mint a műanyag társait. ?”

Na kinek lesz a legmenőbb fogkeféje az oviban vagy a suliban?

Miért használj Te is bambusz fogkefét?

A Natúr Bambusz fogkefével nemcsak jóval kevesebb szemetet termelsz a műanyagnál, de még a fürdőszobádnak is az egyik legszebb kelléke lesz. Bár a szépség és a dizájn fontossága messze elmarad a klímaváltozás és a környezetszennyezés káros hatásai mellett, azért valljuk be! Az sem mindegy, hogy az a dolog, amit legalább naponta kétszer használsz, hogyan néz ki és milyen érzéseket vált ki belőled.

Ne feledd! A bambusz fogkefével jót teszel a Földnek, a klímaváltozás ellen cselekszel, nem szennyezed feleslegesen a környezetet és hozzáadsz valamit a mindennapi boldogságodhoz!

Használj Te is Natúr Bambusz fogkefét!

Nézd meg közelebbről ide kattintva, ha pedig kérdésed van, írj nekünk!

Tiszta mosoly, tiszta lelkiismeret <3

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű