A műanyag csökkentése könnyebb, mint az 1×1

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Műanyag csökkentése

Az idei év a hulladékcsökkentésről szól, aminek elválaszthatatlan része a műanyag csökkentése, ráadásul elsősorban nem is akármelyik típusáé, hanem kifejezetten a legkárosabb és legfeleslegesebb egyszer használatos műanyagé.

Hallottad, hogy 2021. július elsejével vége az egyszer használatos műanyagok korának?

Végre!

Én már nagyon várom azt az időt, amikor a vendéglátóhelyeken nem műanyag szívószálat tesznek a limonádéba, hanem lebomló vagy újrahasznosított papír, esetleg fém vagy bambusz szívószál segítségével szürcsölhetjük az üdítőt.

Az új szabályozás Neked is kellő lendületet adhat ahhoz, hogy tudatosabban figyelj arra, mennyi műanyag hulladékot termelsz a háztartásban, milyen műanyag dolgokat használsz és milyen műanyagba csomagolt termékeket vásárolsz a mindennapok során.

Kezdd el még ma!

műanyag hulladék csökkentése

Segítségül – 5R módszert alapul véve – összeállítottam Neked egy listát, amelyekkel könnyedén megvalósíthatod a műanyag csökkentését úgy, hogy valójában semmiről sem kell lemondanod.

A hulladékcsökkentés 5R módszeréről ebben a cikkben olvashatsz többet: Tippek a zero waste életmód kialakítására

Neked nincs más dolgod, mint az alábbi praktikák közül kiválasztani néhányat (Rád bízom, válaszd a legszimbatikusabbakat), és elkezdeni beépíteni azokat a mindennapjaidba.

Vásárolj nagyobb kiszerelést!

Gondold csak át! Mik azok az alapvető élelmiszerek és háztartási eszközök, esetleg takarítószerek, amiket újra és újra meg kell vásárolnod?

Az olaj, a rizs, a tusfürdő, a cukor, a só, a WC papír, a mosó- és mosogatószer mind ilyenek. Ha ezekből tudatosan a nagyobb kiszerelést választod (amit az üzletek ráadásul még kedvezőbb áron is kínálnak), akkor elkerülheted a felesleges – nem csak műanyag – csomagolást és jelentősen csökkenteni tudod a hulladékot.

Mindemellett pedig még időt is spórolsz, hiszen ritkábban kell boltba járnod.

Töltsd újra!

Az újrahasználás elve mentén szerezz be egy saját kulacsot, amit annyiszor töltesz újra, ahányszor csak szeretnél. A kulacsodba tehetsz vizet, teát, limonádét, hiszen alapos öblítés után nem marad citromízű és nem is lesz büdös.

Figyelj arra, hogy a kulacsod legyen BPA mentes!

Érdemes azt is végiggondolnod, hogy milyen folyadékokat veszel még műanyag flakonban és azt mivel tudod kiváltani. A sampont, a mosogatószert vagy a mosószert? Helyettük beszerezhetsz egy tartós adagolót, hogy később már csak utántölteni kelljen.

Mindig legyen nálad összehajtható vászontáska!

Vászontáska nélkül ma már el sem tudom képzelni, hogy elinduljak otthonról. A bevásárlásoknál mindig jól jön, mert nem szakad le és nyúlik meg a füle, tartós és elfér a táskámban is, de előfordul az is, hogy csak azt viszem magammal, bárhová is megyek.

Szerezz be belőle kisebbeket és nagyobbakat, mert abba a zöldségeket és a gyümölcsöket is beleteheted, amivel máris elkerülöd a műanyag zacskók használatát.

Mindössze pár száz forint darabja, ami megéri ha azt nézed, hogy örökké használhatod.

Használj lebomló fogkefét!

A műanyag fogkefe a nejlon zacskó mellett az egyik legalattomosabb és közben legszennyezőbb dolgok egyike. Fogyóeszköz lévén egy évben minimum 4 db-ot használunk belőle, amivel világszerte több millió műanyaggal szennyezzük a környezetet.

Pont ezért kell Neked is egy természetes anyagból készült, lebomló alternatívára váltanod.

Ha bambusz fogkefét keresel, nálunk ilyet találsz, nézz körül!

Vedd a helyit!

A piacra járás igazi gasztroutazás, ahol a legkülönfélébb árukkal és árusokkal találkozhatsz, a színes portékák és élelmiszerek pedig csak arra várnak, hogy hazavidd őket a saját tárolóidban.

Ez lehet: kisebb-nagyobb vászontáska, fém- vagy üvegdoboz, csatos üveg, esetleg megmaradt műanyagdoboz vagy régi műanyag zacskó, amit itt az ideje újra felhasználnod.

Mondj nemet!

Végül pedig, ne engedj a kísértésnek, mondj nemet a műanyagra, mondj nemet a felesleges és káros hulladékra!

Látod? A műanyag csökkentése még az 1×1-nél is könnyebb!

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz is, ahol újabb és újabb tartalmakat osztunk meg a környezettudatosság témakörében!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű