A bambusz fogkefe előnye és hátránya

Horváth Gréti

Horváth Gréti

bambusz fogkefe előnye

Ha fenntartható és környezettudatos szájápolási technikák és eszközök után kutatsz, hamar rájössz, hogy jelenleg csupán 2 lehetőség közül választhatsz. Ezek pedig a fa vagy a bambusz fogkefe, melyek műanyag vagy állati szőrből készült sörtékkel vannak ellátva. De mitől jobb az egyik a másiknál, és mégis mi a fa vagy a bambusz fogkefe előnye a műanyaghoz képest?

Kezdem a sort rögtön egy, a műanyag fogkefével kapcsolatos sokkoló ténnyel, hogy tisztábban lásd, miért olyan fontos nem csak a műanyag fogkefe, de a többi műanyag termék kerülése és leváltása ott, ahol csak lehet.

Évente mintegy 3,5 milliárd darab műanyag fogkefe kerül a szeméttelepekre és az óceánjainkba!

Ez a szám persze önmagában nekem sem mond semmit. Ám miután összevetettem azzal, hogy a világ pillanatnyi népessége rohamosan közelít a 8 milliárd főhöz (ebben a pillanatban éppen: 7 786 175 712 fő), már én is megértettem, hogy a 3,5 milliárd darab műanyag fogkefe bizony az emberiség majdnem fele, ami rettentő nagy mennyiség (a többi műanyag, a nejlonzacskó, az intimbetétek… stb. számáról már nem is beszélve). Valóban megdöbbentő, igaz?

A műanyag köztudottan egy olyan mesterséges anyag, ami nem bomlik le, nem tűnik el a Földről, örökre itt marad velünk és szennyezi a környezetünket. Ráadásul hamar elhasználódik: 

egy ember a legjobb esetben éves szinten 4db fogkefét használ el (ha nem többet).

műanyag fogkefe
Te megszámoltad már, mennyi fogkeféd használsz el egy évben?

A szájápolás ma már hozzátartozik az alapvető higiéniai szükségleteinkhez, a mindennapjaink részévé vált. Miért ne tehetnéd ezt a lehető legfenntarthatóbb és környezetbarát módon?

A környezettudatos szájápolásra két opció is létezik. Választhatod a különböző anyagú sörtékkel ellátott, fából vagy bambuszból készült fogkeféket.

Bambusz vagy fa fogkefe? Melyiket válaszd?

Először is fontos tudnod, hogy mindkét anyagból készült fogkefe funkcióját tekintve ugyanarra a célra lett kitalálva, mint a műanyag társuk: a hatékony fogmosásra. Ezzel talán Neked sem mondtunk újat. 

DE! 

Amíg a műanyag fogkefe előállításához kőolajra van szükség (mint a többi műanyaghoz), addig a bambusz és a fa fogkefék természetes anyagból készülnek és elhasználás után a nyelük 100%-ban komposztálható. A műanyag fogkefe ezzel szemben nem máshol, mint a kommunális kukában végzi, ahonnan egyenes út vezet a szeméttelepekre, majd az óceánok vizeibe.

Tegyük most tisztába a fa és a bambusz kérdéskörét!

Bár sokan gondolják úgy, hogy a főleg ázsiai országokból származó bambusz termékek nem a legideálisabbak a környezetvédelem szempontjából (pl. a szállítás miatt), nem ezen kellene, hogy legyen a hangsúly, hanem sokkal inkább a növények növekedésének idején. A bambusz gyorsabban nő, mint bármilyen fa, ami azt is jelenti, hogy több bambusz terméket tudunk előállítani, ami hosszú távon a műanyag visszaszorítását eredményezi.

De miért jobb megoldás a bambusz fogkefe a műanyagnál és a fánál? 

A bambusz fogkefe előnye és hátránya. Miért érdemes Neked is váltanod?

Természetes anyagból készül

A bambusz megtalálható a természetben. Ráadásul nem csak Ázsiában, hanem itthon, Magyarországon is. A kelet-ázsiai kultúrákban – ellentétben az európaival – már évszázadok óta alapanyagként használják több területen is. Készítenek belőle háztartási eszközöket (pl. evőpálcika), fontos alapanyaga a papírgyártásnak és az építőiparnak, készül belőle padló, csomagolóanyag, de még a gyógyszergyártásban is hasznosítják. 

A bambusz népszerűségéhez hozzájárul továbbá az is, hogy termesztéséhez nincs szükség műtrágyára és növényvédőszerre sem. Emellett rendkívül gyorsan növekszik (2 év alatt feldolgozható növény lesz belőle), ellentétben a fa fogkefe népszerű alapanyagával, a bükkfával (aminek felhasználására bizony több évet is várni kell).

Újrahasznosítható, nem terheled vele a környezeted

Lévén, hogy a bambusz fogkefe nyele természetes, zöld anyagból készül, 100%-ban lebomló és újrahasznosítható. Sőt, ha rendelkezel otthoni komposztálóval, a bambusz fogkeféd nyelét és a csomagolását is bátran beleteheted.


Bambusz fogkefe és csomagolása
Natúr Bambusz fogkefe, puha sörtével

Vegán, amiért még a pandák is szeretni fognak

Egyrészt azért, mert ennek a bambusz fogkefének a sörtéje nem sertésszőrből, hanem prémium minőségű műanyagból készül, másrészt pedig a nyelét a moso bambusz fajtából állítják elő, amit a pandák nem szeretnek. Így nem kell félned attól, hogy elveszed a fő táplálékukat!

És hogy miért van szükség a műanyag sörte használatára? A bambusz fogkefe alapvetően 100%-ban vegán eszköz, melynek gyártásánál semmiféle állati eredetű dolgot nem használunk. Jelenleg a piacon kapható anyagok között sajnos nincs olyan, ami egyszerre lenne vegán és újrahasznosítható is. Bár az ideális ez lenne, egyelőre be kell érnünk egy nem tökéletes, de a műanyagnál sokkal jobb megoldással.

Kényelmes fogás, egyszerű használat

A bambusz fogkeféket általában az a kritika éri, hogy használatuk kényelmetlen, a sörtéjük túl erős és nehéz megszokni a szájban. 

Azok viszont, akik már használták a bambusz fogkefét, teljesen másról számolnak be. 

Bár kezdetben szokatlan és furcsa érzés lehet, hogy a bambusz nyél tömör anyaga miatt nem olyan rugalmas, mint a műanyag fogkefe, többszöri használat után Te is könnyen hozzászoksz. Csak egy kis gyakorlást igényel és többet nem is akarsz majd visszaváltani a műanyag fogkefére!

Kevesen tudják a fogkefének azt a tulajdonságát, hogy a sörtéje nem a kemény és rugalmatlan sertésszőrből készül, hanem minőségi műanyagból, ezért a sörték erőssége személyre szabható. Ha gyengébb fejre vágysz, választhatod a közepes vagy a puha erősséget is. Így nem kell attól tartanod, hogy felsérti a szád belsejét vagy a fogínyedet.

Tartós és tisztán tartja a fogakat

Nem kell félned attól sem, hogy a kedvenc bambusz fogkeféd hamar tönkre megy. Sok esetben még tovább is bírja, mint a hagyományos műanyag fogkefék, de ha teheted 2-4 havonta ezt is cseréld le.

A bambusz fogkefe használatával nem csak a fogaiddal teszel jót, hanem hatékonyan óvod a környezeted. Ne feledd! Rajtad is múlik!

Ha tetszett a cikk, köszönjük, ha lájkolod és megosztod, hogy még több ember tudja használni ezeket a környezetkímélő praktikákat!

Szeretnél többet megtudni a zero waste életmódról? Csatlakozz közösségünkhöz, és használj Te is környezetbarát bambusz termékeket és kiegészítőket a háztartásodban!


Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű