Bambusz. A környezetbarát alapanyag

Horváth Gréti

Horváth Gréti

A környezetbarát bambusz

Ha a zero waste életmód elsajátításán gondolkodsz vagy már éppen mélyen beleástad magad a témába, akkor biztosan Veled is szembejött már a bambusz, mint környezetbarát alternatíva kérdésköre.

A bambusz termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek már az itthoni piacon is. Bambuszból készülnek a különböző háztartási eszközök (pl. fogkefe, szívószál, evőeszközök és tányér), léteznek már bambusz textíliák és az építőipar is előszeretettel használja a padlók, a tetők, de komplett házak készítésekor.

Tudtad, hogy a bambuszt „super plant-nek”, azaz szupernövénynek is nevezik?
Erre már több száz éve a kelet-ázsiai népek is rájöttek, amikor a bambuszt elkezdték például a mindennapok során használni. Hosszú, rugalmas szárából építettek házakat, faragtak belőle háztartási eszközöket (pl. evőpálcikát és tálakat) és bútorokat.

A bambusz környezetbarát alapanyag, és megfelelő alternatívája a műanyagnak.

A fenti állítással kapcsolatban megoszlanak ugyan a vélemények, de a bambusz mégis olyan előnyökkel rendelkezik, ami mellett a műanyag labdába sem rúghat. Természetesen, mint minden alapanyagnak az előnyök mellett a bambusznak is vannak hátrányai vagy legalábbis néhány területen való használata kifogásolható lehet. De a kedvezőtlen tulajdonságok mellett a bambusz még mindig az egyik legjobb megoldás, ha hulladékmentes életmódot szeretnél kialakítani.

Miért jobb a bambusz a műanyagnál?

Azt gondolom, hogy a műanyag, mint a világon a legelterjedtebb alapanyagnak a környezetkárosító hatásait Neked sem kell bemutatnunk. Gondolj csak a műanyag zacskóba akadt teknősök képére vagy a műanyagkupakokat tartalmazó madárfészkekre. De a legtöbb esetben elég csak kimenned az utcára, és biztos vagyok benne, hogy hamar észreveszel majd eldobott vizespalackokat, szívószálat vagy egyéb színes műanyag darabokat. Szerinted is lehangoló látvány?

A műanyag nem bomlik le és nem tűnik el, mint a bambusz.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla és úgy tenni, mintha a műanyag a kidobás után már nem is létezne. De jó, ha tudod, hogy a műanyag attól még Veled és a környezetedben marad, csak éppen nem a Te konyhádat csúfítja, hanem a városok utcáit, a vizeket és az erdőket.

A bambusz ezzel szemben egy olyan természetes és környezetbarát anyag, ami felhasználás után 100%-ban komposztálható. Ám ezt a szupernövényt nem csak komposztálható tulajdonsága teszi fényévekkel jobb megoldássá a műanyagnál.

A bambusz környezetbarát alapanyag.

A bambusz előnyei és környezeti hatásai

Strapabíró, rugalmas és könnyen formázható

Kevés olyan fűféle létezik a Földön, ami olyan strapabíró, mint a bambusz. Különleges képességei közé tartozik, hogy nem törik, hanem hajlik. Rugalmasságának köszönhetően könnyen formázható, ezért az építőipar, különösen az ázsiai országokban előszeretettel használja. Ezen kívül kézműves és asztalos termékek is nagy számban készülnek belőle.

Termesztése vegyszermentesen történik

Kevesen tudják, hogy a bambusz természetes módon antibakteriális, ezért megvédi magát a baktériumoktól és a gombáktól. Ez pedig azt jelenti, hogy a termesztéséhez nincs szükség műtrágyára és kémiai vegyületek használatára sem. Szuper hír a Földnek és szuper hír Neked!

Ha a növény számára ideálisak a környezeti adottságok – a sarkkörökön kívül mindenhol megél -, akkor „úgy nő, mint a bolondgomba”. Nála alkalmazkodóbbat nehezen találnál.

Nagyon gyorsan nő

Amíg egy fa „felnőtté” és feldolgozhatóvá válásához 20-50 év is kell, addig a bambusz rövid időn belül, 3-4 év alatt teljesen megnő. Újratelepíteni sem kell, mert a levágás után visszamaradt rövid szárból újra magasra nő. Ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy több terméket tudjunk előállítani kevesebb idő alatt, kiváltva ezzel a műanyagot.

Megújuló erőforrás

Nagyon gyorsan nő, ezért gyorsan megmunkálható és feldolgozható. Ráadásul a bambuszból készült termékek elhasználást követően gond nélkül komposztálhatók, tehát a műanyaggal ellentétben nem maradnak itt, és nem szennyezik a környezetet.

Komposztálható tulajdonsága vitathatatlan, csakúgy, mint a fáké, ezért jogosan teheted most fel a kérdést:

Miért lenne jobb megoldás a bambusz a fánál?

A fentiekben már írtam arról, hogy a fák kitermelésére és feldolgozására több évtizedet is várni kell. Azonban ezen túl a bambusz termesztésének további előnyös környezeti hatásai vannak.

  • A bambuszt kézzel vagy kisméretű láncfűrésszel is ki lehet vágni, míg a fák kitermeléséhez általában nagy gépek kellenek, melyek rengeteg üzemanyagot igényelnek.
  • Könnyen és gyorsan alkalmazkodik, kivágása után nem kell újraültetni.
  • Mivel a gyökértörzs a földben marad, nem kell az eróziótól tartani, mint az erdők esetében.
  • Termesztésével az elhasznált földeket is újra termékennyé teszik.

A fa és a bambusz pro és kontrájából talán Te is látod, hogy az utóbbi használatának segítségével könnyen csökkenteni tudod a felesleges műanyagtermelést.

Ugyanúgy, ahogy minden anyagnak, a bambusznak is megvannak a maga hátrányai. Fontosnak tartom ezeket is bemutatni, hogy a lehető legjobb véleményt tudd kialakítani és az alapján dönteni a jövőben.

A bambusz környezet- és pandabarát.
Tudtad? A bambusz termékekkel nem veszed el a pandák fő táplálékát!

Kontra bambusz és a tévhitek

A bambusz termékeket sokszor éri az a támadás, hogy Kínából vagy egyéb kelet-ázsiai országból érkeznek. Bár számos fajtája az európai országokban is megtalálható, mégis a felhasználásának kultúrája az ázsiai országokban már évezredekkel ezelőtt elkezdődött.

További hátrányként szokták még említeni, hogy a termesztése mono gazdaságokban vagy kultúrákban történik, ami azt jelenti, hogy egy területen csak az adott növényt termesztik. A mono kultúrák létrehozásához pedig elkülönített területek kellenek, melyek veszélyeztetik a természetes élővilágot.

Általános tévhit a bambusz termesztésével kapcsolatban, hogy a pandák élelmét veszi el az, aki ilyen terméket vásárol. Emiatt ne aggódj! A pandák ugyanis nem szeretik a moso bambuszt, amely a termékek alapanyagát adja.

Melyik tehát a legjobb választás? A döntést szeretném Rád bízni. Mérlegelj a fenti információk tudatában és oszd meg velünk válaszod kommentben!

Ha tetszett a cikk, köszönjük, ha lájkolod és megosztod, hogy még több ember tudja használni ezeket a környezetkímélő praktikákat!

Szeretnél többet megtudni a zero waste életmódról? Csatlakozz közösségünkhöz, és használj Te is környezetbarát bambusz termékeket és kiegészítőket a háztartásodban!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű