Bambusz vagy műanyag? Miért jobb a bambusz fogkefe a műanyagnál?

Horváth Gréti

Horváth Gréti

bambus vagy műanyag?

Bambusz vagy műanyag? Te is feltetted már magadnak ezt a kérdést? Mire jutottál? Amikor engem pár évvel ezelőtt elkezdett zavarni az, hogy én magam is mennyi műanyagot használok és dobok feleslegesen a kukába, először megdöbbentem, majd nekiálltam olyan környezetbarát alternatívákat keresni, melyekkel könnyen leválthatom elsőkörben az egyik legalapvetőbb fürdőszobai eszközt, a műanyag fogkefét. 

Újrahasznosított műanyag, bambusz, fa… Rengeteg természetes és nem természetes anyagot találtam, amit egy jó alapos utánajárás követett. Végül a bambusz mellett tettem le a voksom.

De miért jobb a bambusz fogkefe a műanyagnál? Ebben a cikkben elárulom a legfőbb különbségeket.

Ajánlott cikk: https://naturbambusz.hu/bambusz-fogkefe-elonye/ 

Az emberiség történelmének korábbi évszázadaiban még teljesen magától értetődő volt, hogy a használati eszközök a természetben alapvetően megtalálható anyagokból készülnek. 

Tudtad, hogy a 18. században a fogkefe marhacsontból készült?

Aztán belépett a képbe a műanyag.

A 20. században, pontosan 1938-ban megérkezett az első, ma is ismert és széles körben használt műanyag fogkefe, ami egy szempillantás alatt terjedt el. Ráadásul ugyanilyen rövid idő alatt árasztotta el a természetet, súlyos károkat hagyva maga után.

Csak hogy lásd, milyen sok szemetet termelünk nap, mint nap kizárólag a műanyag fogkefe használatával: Európában éves szinten több mint 45 tonna műanyag fogkefét dobunk a kukába. Ebben a mennyiségben nemcsak a hagyományos fogkefék szerepelnek, hanem az elektromos fogkefék eldobható és cserélhető fejei is. 

Te is ilyet használsz?

Ezek közül egyik sem biológiailag lebomló, ráadásul olyan fajtájú műanyagból készül, amit nem lehet újrahasznosítani.

De vajon tényleg az a legjobb megoldás a környezeti terhelés csökkentésére, ha leváltod a műanyagot bambusz fogkefére?

Műanyag fogkefe

Bambusz fogkefe: a biológiailag lebomló, természetes anyagból készült, környezetbarát alternatíva

A legtöbb műanyag fogkefe szára polipropilénből, míg a sörtéje nylonból készül. Mindkét anyagot kőolajból állítják elő, melynek kitermelése és feldolgozása a klímaváltozás egyik legfőbb okozója. Az ilyen műanyagok pedig egyrészt nem nevezhetjük biológiailag lebomlónak, másrészt apró darabokból állnak, melyeket rendkívül nehéz újrahasznosítani. (Éppen ezért nem is nagyon teszik ezt meg.)

A bambusz ezzel szemben egy természetes anyag, és fogkefe gyártása hosszútávon is fenntartható megoldás. 

Miért és hogyan lehetséges ez?

Nos, a fogkefe a természetes alapanyagú moso bambuszból készül, ami elképesztően gyorsan fejlődik. A bambusz felhasználása után máris új csemete kerül a helyére, ami 2-3 év alatt teljes méretűre megnő. Emiatt elegendő alapanyagot tudunk termelni ahhoz, hogy bárki könnyen és azonnal átállhasson egy fenntarthatóbb életre.

A növényből készült termékek biológiailag lebomló tulajdonságának köszönhetően a komposztban körülbelül 6 hónap alatt lebomlanak, humusszá válnak, így újra visszakerül a természet körforgásába. Ez pedig azt jelenti, hogy a bambusz fogkeféd nyelét komposztálhatod vagy „elültetheted” a kertedben, hiszen 100%-ban lebomlik.

Érdekel a komposztálás? Olvass tovább: https://naturbambusz.hu/komposztalas-lakasban/ 

És hogy még egy érvet említsek a bambusz fogkefe mellett. A hagyományos fogkefe lecserélésénél egyszerűbb és költséghatékonyabb módja talán nincs is annak, ha éppen most vágsz bele a környezettudatos életmód kialakításába.

A márkás műanyag fogkeféknél a bambusz szinte semmivel sem drágább, ám a környezetszennyezést jócskán csökkenti.

De mi a helyzet a sörtével?

Be kell vallanom valamit…

Olyan sörtét találni, ami lebomlik, mentes a műanyagtól és még vegán is egyelőre nem lehet. A Natúr Bambusz fogkefék készítésekor két lehetőség közül választhattunk: a Nylon-6 minőségi műanyag és a sertésszőr között.

Küldetésünk, hogy bárki könnyedén, lemondások és kifogások nélkül válthasson környezetbarát alternatívákra, ezért a bambusz fogkefe sörtéjének a Nylon-6 műanyagot választottuk. A sörte BPA mentes, ezért az egészségedre nem káros és ugyanolyan hatékonyan tisztít, mint a hagyományos verzió – hiszen ugyanabból van.

Emellett ugyanúgy válogathatsz a sörte erősségei között is. A Natúr Bambusznál puha és közepes sörtéjű fejeket használunk.

Jó, ha tudod! A legtöbb bambusz föld Kínában található, ami azt jelenti, hogy az alapanyag szállításakor káros anyagok keletkezhetnek. Továbbá az utóbbi időben a bambusz népszerűsége megnövekedett, amelynek következtében több növényt kell előállítanunk, mellyel az ökoszisztéma természetesen megváltozik. Csakúgy, mint a fák esetében, ha a papírgyártást vizsgáljuk.

Natúr Bambusz fogkefe és utazótok

Bambusz vagy műanyag? Melyik akkor a jobb?

A válasz a két anyag alapos megismerése után egyértelmű. Ha csökkenteni szeretnéd a környezetszennyezést és környezetbarát alternatívákra váltanál, akkor a bambusz és a belőle készült termékek előnyben részesítése egy tökéletes kezdet lehet.

Védd Te is a környezetet! Használj kevesebb műanyagot! Válts bambuszra!

Szeretnél többet megtudni a környezettudatos és fenntartható életmódról? Csatlakozz közösségünkhöz, és használj Te is környezetbarát bambusz termékeket és kiegészítőket a háztartásodban!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű