Fenntartható szőrtelenítés: A biztonsági borotva

Horváth Gréti

Horváth Gréti

fenntartható szőrtelenítés

Eldöntötted, hogy belevágsz egy környezettudatosabb élet kialakításába?

Már felforgattad a lakásod különböző pontjait a felesleges dolgok után kutatva?

Kiválogattad azokat a műanyagokat, melyeket olcsón és könnyedén lecserélhetsz azok alternatíváira?

Ha idáig eljutottál, gratulálok! Ideje belépni a következő szint, a hulladékmentes szépségápolás ajtaján és az egyszer használatos vattapamacsokon és fülpiszkáló pálcikákon túl megvizsgálni a fenntartható szőrtelenítés népszerű alternatíváját is!

Jó ha tudod! A mindennapi szépségápolás és szőrtelenítés közben is szemetet termelsz!

Bár a szeméttel önmagában nem is lenne baj, a problémát annak minőségében érdemes keresni. Nézz csak körül a fürdőszobád szekrényében és a szépségápolási kellékeid között!

Mit látsz?

Ott egy eldobható, hagyományos borotva, itt egy százas csomag műanyag fülpiszkáló pálcika (aminek használata ráadásul nem is egészséges). A falon ott lógnak az egyszer használatos vattakorongok, a fogmosópohárból a műanyag nyélű fogkefék néznek vissza rád, sőt még a tusfürdőd is műanyag flakonos.

Hagyományos borotva
Műanyag nyelű, hagyományos borotva. Neked is ilyen van?

Ne aggódj! Ha még nem tetted, az utóbbiakat könnyedén és költséghatékonyan cserélheted le zero waste eszközökre. A környezettudatos fürdőszoba kialakítását egy korábbi cikkünkben már sorra vettük.

Kattints ide és olvasd el!

De mivel tudod helyettesíteni az eldobható, egyszer használatos borotvát? A válaszunk roppant egyszerű.

Hagyományos borotva helyett használj biztonsági borotvát!

A biztonsági borotvával nem vagy csak kevés szemetet termelsz.

Tartósságát annak köszönheti, hogy az igazán minőségi darabok rozsdamentes acélból készülnek. Legnagyobb előnye, hogy nem kell két-három alkalom után megszabadulnod tőle, több éven át hű társad marad a fürdőszobában.

Használata sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.

Miután a borotva fejét néhány mozdulattal lecsavartad, és belehelyezted a pengét, már indulhat is a szőrtelenítés. Mivel a borotvapenge veszélyes hulladéknak számít, semmiképpen se dobd a kommunális hulladék közé. Helyette gyűjtsd külön egy zárható dobozban, befőttesüvegben vagy az erre a célra kitalált penge perselyben.

Ha korábban még nem használtál biztonsági borotvát, az első próbálkozásoknál érdemes körültekintőbbnek lenned. Máshogy siklik a bőr felszínén, mint a hagyományos változata, és a pengék sem mozognak rajta, ezért egy kis gyakorlást igényel. Ha végül sikerül belejönnöd, te sem fogod érteni, miért nem váltottál eddig biztonsági borotvára.

A biztonsági borotvát nem csak környezetbarát funkciójáért szeretjük, hanem esztétikus megjelenéséért is.

Elegáns és igényes kialakítása miatt élvezni fogod a sokszor unalmas és kötelezőnek gondolt borotválkozási folyamatot.

Biztonsági borotva
A fenntartható szőrtelenítés egyik eszköze a biztonsági borotva.

Akkor miért nem használ ilyet mindenki?

A biztonsági borotva nem a legolcsóbb opció, ha fenntartható eszközök használatára adod a fejed. Ám ha belegondolsz abba, hogy tartóssága miatt csupán egyszer kell megvenned és a fejeket is csak elhasználódás után kell cserélned, máris rájössz, hogy sokkal kevesebb hulladékot termelsz vele. Ezzel pedig jót teszel a természet számára.

A biztonsági borotvával szemben a hagyományos borotva egyáltalán nem hulladékmentes megoldás!

Duplán termeled a felesleges szemetet, amit sajnos újra sem hasznosítanak! Gondolj bele! Az eldobható, egyszer használatos borotvával nem csak magát a műanyagból készült eszközt veszed meg, hanem a műanyag csomagolást is.

Bár a hagyományos borotvák használata egyszerűbbnek, olcsóbbnak és kényelmesebbnek tűnhet, mégis ott van az az idegesítő tulajdonsága, hogy gyakran kell cserélned, ezáltal eldobnod is. Ráadásul nem lehet maximálisan tisztán tartani és fertőtleníteni sem, aminek következtében hamar megjelennek rajta a rozsdafoltok. Sajnos nem tartozik a leghigiénikusabb megoldások közé.

A biztonsági borotvát már a nagyszüleid is használták. Miért ne térhetnél Te is vissza a klasszikusokhoz és alkalmazhatnád a jól bevált módszereket?

Mi a biztonsági borotvára szavazunk! Te melyik mellett teszed le a voksod?

Ha tetszett a cikk, köszönjük, ha lájkolod és megosztod, hogy még több ember tudja használni ezeket a környezetkímélő praktikákat!

Szeretnél többet megtudni a zero waste életmódról? Csatlakozz közösségünkhöz, és használj Te is környezetbarát bambusz termékeket és kiegészítőket a háztartásodban!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű