Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Horváth Gréti

Horváth Gréti

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű és szinte pillanatok alatt megvan.

Tudtad?

Azzal, hogy Te is bambusz fogkefét használsz évente legalább 4 darab műanyag fogkefével kevesebb szemét kerül az óceánok vizeibe vagy a hulladéklerakókra, ahol egyrészt az idők során milliónyi mikroműanyagra esik szét, másrészt szennyezi az állat- és növényvilágot, és több száz év múlva sem bomlik le.

Legyél nagyon büszke magadra, hogy Te már tettél valamit a hulladékcsökkentés jegyében, kevesebb műanyagot termeltél és hozzájárultál ahhoz, hogy Földünk továbbra is élhető hely maradjon. Mindezekkel pedig kisebb lett az ökológiai lábnyomod is.

Ha további ötletekre vágysz, itt többet is találsz: Ennél egyszerűbb módja nincs a hulladékcsökkentésnek

A bambusz fogkefének valójában több élete van attól függően, hogy mire szeretnéd később használni. Miután – ideális esetben 2-4 hónap alatt – elhasználtad, újrahasznosíthatod. Befoghatod háztartási eszköznek, komposztálhatod és visszaforgathatod a természetbe vagy készíthetsz belőle valami kreatív dolgot.

lebomló bambusz fogkefe
A Natúr Bambusz fogkefe nyele 100%-ban lebomló és komposztálható.

Összegyűjtöttem Neked, hogyan tudod a bambusz fogkefét újrahasznosítani.

Használd újra a használtat

Na persze nem úgy, az eredeti rendeltetése szerint, hanem kicsit máshogy.

Emlékszel még az 5R-módszer három (az ötből) alappillérére? Így hangzik:

  • Reduce: csökkentsd! – Valóban ekkora mennyiségben kell használnom?
  • Reuse: használd újra! – Az élet más területein újra fel tudom használni, be tudom építeni?
  • Recycle: szelektálj! – Mi az, amit szelektíven tudok gyűjteni és újrahasznosítani?

A fentiek mentén a fogkefédet rengeteg dologra használhatod a háztartásban. Elsőként azonban érdemes elvégezned egy gyors fertőtlenítést, amit a legegyszerűbben forrásban lévő vízbe áztatással tudsz megtenni. Ha ezzel megvagy, itt van pár ötlet a továbbiakra.

  1. Takarítsd ki vele a fürdőszobád nehezen elérhető helyeit.
  2. Portalanítsd a segítségével az elektronikai eszközöket. Figyelj, hogy a sörte száraz legyen!
  3. Tisztísd meg vele a problémás konyhai eszközöket, mint a sajtreszelő vagy a fokhagymanyomó.
  4. Használd a túracipőd, a bicikli lánc vagy egyéb kinti eszköz tisztításához.

Szabadulj meg a sörtéktől

Bár a Natúr Bambusz sörték minőségi műanyagből készülnek (így a fogkefénk vegán), ez az egyetlen olyan része, ami nem bomlik le, emiatt nem komposztálható.

Fontosnak tartjuk a szájhigiéniát, ám jelenleg nincs a DuPont sörténél jobb megoldás arra, hogy a fogaid egészségesek és tiszták maradjanak. Az anyagnak köszönhetően pedig több embernek tudjuk megadni a lehetőséget a zöldebb életmódra váltásra.

Mielőtt a fogkefét kidobod, szabadulj meg a sörtéktől!

Ehhez nincs is másra szükséged, mint egy fogóra, aminek a segítségével a lebomló bambusz nyélből könnyen kitépheted a műanyag szálakat, melyet a többi szelektív műanyag hulladék között gyűjthetsz.

a komposztból idővel humusz lesz
A komposztból értékes humusz válik.

Komposztálj

Mivel a fogkefe nyele 100%-ban lebomló bambuszból készült, ezért komposztálhatod is.

Ha már Neked is van otthoni komposztálód (akár a lakásban, akár a kertben), a sörték eltávolítása után és a megfelelő feltételek mellett helyezd a komposztba.

Ha még csak gondolkozol rajta, akkor olvasd el a komposztálási kisokost és ismerd meg az előnyeit: Komposztálás lakásban, egyszerűen!

Kreatívkodj

A strapabíró és tartós nyélnek köszönhetően remek DIY alapanyag válhat belőle. Ha kreatív típus vagy és szeretsz bütykölni, alkotni, akkor érdemes a nyeleket gyűjteni, hogy később készíthess belőle akár egy fürdőszobai szappantartót vagy mini táblákat a virágok, fűszernövények megjelölésére.

Eszedbe jutott még valami? Írd meg nekünk kommentben, hogy Te hogyan hasznosítod újra a bambusz fogkefét!

Többet szeretnél tudni a hulladékcsökkentés témáról és a low-waste életmódról? Olvass tovább a blogon!

Kövess minket Facebookon is!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű