Ennél egyszerűbb módja nincs a hulladékcsökkentésnek

Horváth Gréti

Horváth Gréti

hulladékcsökkentés

Új év, új kihívások a hulladékcsökkentés és a környezettudatosság jegyében? Te is szeretnél belevágni és kipróbálni, hogy milyen egy zöldebb és tudatosabb életet élni? Fogalmad sincs, hogyan állj neki, mivel kezd, mit mivel helyettesíts és legfőképpen, hogyan legyél sikeres benne? Ha Te is olyan vagy, mint én és szeretsz biztosra menni, akkor tarts velem, tervezzünk együtt! A hulladékcsökkentés Neked is sikerülni fog!

Az újévi fogadalmak, az új célok kitűzése és megvalósítása trükkös dolgok tudnak lenni. De nem akkor, ha előtte némi tervezést is hozzáadsz a képlethez.

Veled is előfordult már, hogy belekezdtél valamibe, túl messze volt a végcél, ezért útközben elhagytad a lelkesedésed? Nos, hogy ez ne történhessen meg még egyszer, összeállítottam egy listát, aminél vidámabb és egyszerűbb módja nincs is a hulladékcsökkentésnek.

Haladj lépésről lépésre

Ácsi! Hova sietsz? Nem kell azonnal a feje tetejére állítanod az életedet és hirtelen mindent a kukába dobnod, majd új, környezetbarát eszközöket beszerezned. Ez egyrészt olyan felesleges pazarlás, amivel inkább csak ártasz a környezetnek, másrészt biztos, hogy kudarcba fullad a próbálkozásod.

Az életmódváltás és egy új szokás kialakítása nem csettintésre történik és előfordul, hogy hibázol is menet közben. Ezt fogadd el, benne van a pakliban.

A nagy dolgok helyett koncentrálj inkább az aprócska lépésekre és azok folyamatos ismétlésére.

Te miért csinálod?

A türelem mellett a másik legfontosabb, hogy tudd, miért fontos Neked a műanyag és a felesleges hulladék csökkentése.

Szeretnél egészségesebben és harmonikusabban élni? Kizárnád az életedből az egészségre káros műanyagot? Imádod a természetet, szeretsz kirándulni és évek múlva is ugyanúgy szeretnéd élvezni az ott töltött időt, mint most? Nem akarsz több szemetet termelni? Tennél valamit a klímaváltozás ellen? Kíváncsi vagy, hogy az életmódváltás milyen hatással lesz rád és a környezetedre? Kipróbálnál új dolgokat?

Erős motiváció nélkül kevés dolog szokott sikerülni, ezért mielőtt belevágsz a változásba, adj választ a miértekre.

Az én motivációm például az, hogy szeretnék egészségesen és minél tovább élni, fontos számomra a környezetünk védelme, ezért célul tűztem ki, hogy igyekszem csökkenteni az egyszer használatos műanyagok által okozott környezetszennyezés mértékét. Ebben kapott nagy szerepet a bambusz termékek népszerűsítése.

Ha további válaszokat keresel a miértedre, olvasd el ezt a cikket is: 5 dolog, amit a műanyagról tudnod kell

A fogadalmakat alakítsd szokássá

Tudtad, hogy egy szokás kialakítása átlagosan mindössze 21 nap alatt lehetséges? Három kitartó és elkötelezett hét kell ahhoz, hogy az apró dolgok rutin feladatok legyenek.

Kezdd először 1-2 dologgal, majd idővel add hozzá a többit is.

Munka után szoktál bevásárolni? Legyen mindig nálad egy vászontáska!

Ajánlott cikk: Mit használsz műanyag zacskó helyett?

Szereted, ha mindig kéznél van némi folyadék? Tedd el a saját kulacsod, hogy bármikor elővehesd, ha megszomjazol!

A hétköznapokon mindig beugrasz valahová egy elviteles ebédért? Vidd magaddal a saját dobozaidat!

Még több hasonló tippet itt találsz: 15+1 tipp kezdőknek

hulladékcsökkentés egyszerűen

Az első és legegyszerűbb lépések a hulladékcsökkentés felé

Ha elfogy vagy tönkremegy, válts környezetbarát alternatívára

Szerencsére ma már rengeteg műanyag eszköznek vagy műanyag csomagolású élelmiszernek megvan a maga környezetbarát és tartós alternatívája.

Fontos, hogy csak akkor szerezd be ezeket, ha elhasználódott vagy elfogyott belőle az étel.

Ellenkező esetben pazarlás lesz belőle.

Íme pár ötlet, hogy mire tudsz a legkönnyebben váltani:

  • műanyag flakon helyett legyen saját kulacsod
  • műanyag csomagolás helyett keresd a papír, fém, vagy az üveg csomagolású termékeket
  • műanyag fogkefe helyett válts bambusz fogkefére
  • műanyag zacskó helyett használj vászontáskát (a pékáruknak frissentartó újraszalvétát)
  • műanyag evőeszközök és szívószál helyett legyen sajátod

Vásárolj tudatosan

Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája. Mielőtt megrendelsz vagy leemelsz a boltok polcairól valamit, gondold át, hogy mire és meddig használnád, nehogy kihasználatlanul a kukában végezze.

A használt dolgok előnyben részesítése például ruhák, könyvek, bútorok esetében egy kiváló módja a hulladékcsökkentésnek.

A tartós dolgok választásával szintén sokat tehetsz a felesleges szemét termelése ellen. Ha valami tartós, sokkal tovább tudod használni, nem kell mindig újat venni belőle és kidobni a régit.

Használd a régit, használd újra

Ha kreatív vagy, a régiből újat készíthetsz, de ha nem szeretsz pepecselni, akkor találd ki azt, hogy mire tudsz használni mondjuk egy befőttes üveget, egy fagyasztott gyümölcsös zacskót vagy egy PET palackot.

Csak pár példa: lehet belőle mécses, elláthat tároló funkciót, vagy viheted benne a holnapi ebédet.

Végső esetben pedig kerüljön a szelektív hulladékgyűjtőbe!

Hogy mi a legjobb ebben az egészben? A határokat Te szabod meg! Mindannyiunk más-más preferenciával, motivációval és erőforrásokkal rendelkezik, emiatt teljesen egyértelmű, hogy ami Neked működik, az másoknak nem, és fordítva. Jelöld ki a határaidat, a céljaidat és vágj bele! Ha pedig elértél valamit, dicsérd meg magad! 🙂

Hogy egy klasszikust idézzek: „Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek.” (vagy, ha úgy tetszik, a környezetünknek).

Sok sikert kívánok!

Szeretnél többet megtudni a zero waste és a low-waste életmódról? Csatlakozz közösségünkhöz, és használj Te is környezetbarát bambusz termékeket és kiegészítőket a háztartásodban!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű