Környezetbarát és egészséges: a hulladékmentes menstruáció

Horváth Gréti

Horváth Gréti

hulladekmentes-menstruacio

Bár maga a szó bizarrul hangzik – hulladékmentes menstruáció – még sincs rá találóbb kifejezés. A gyakorlatban azonban működik, hiszen már számos jól bevált alternatív termékkel válthatod ki az egyszer használatos betétet és tampont, amellyel hosszú távon nem csak pénzt spórolsz, de sokkal-sokkal kevesebb műanyag szemetet is termelsz. A zero waste életmód kialakításának a hulladékmentes menstruáció is a része, érdemes foglalkoznod vele.

A havi, rendszeres ciklusod során elhasznált betétek és tamponok mennyisége rengeteg. Egy nő életében átlagosan 3 000 napot menstruál, ami kb. 8 évnek felel meg. Ez idő alatt 9-12 ezer egyszer használatos tampont vagy betétet használ el, amiből több 100 kg szemét keletkezik. És mindezt egy ember termeli. Sokkoló, nem igaz?

A számok pedig csak a kezdet. A helyzetet tovább rontja, hogy a hagyományos menstruációs eszközök szinte teljesen műanyagból készülnek, színüket fehérítéssel oldják meg és a bennük lévő zselés anyag valamilyen kőolajszármazékból készül. Így az előállításuk is tetemes energia mennyiség felhasználásával jár. A műanyag lebomlási ideje pedig több mint 500 év.

Ha a zero waste életmód Neked is fontos, akkor íme még egy terület, ahol változtathatsz.

Neked is ismerős az érzés, amikor tiniként, de még felnőtt nőként is cikinek élted meg a menstruációs időszakot? Amikor a mosdóba minél lassabban vagy gyorsabban – kinek mi a technikája – bontottad és cserélted ki a menstruációs betétet? Vagy amikor attól féltél, hogy a nadrágodon átüt a vastag betét vagy véletlenül átázol? 

Az új, alternatív megoldások már nem csak a szeméttermelés csökkentésére, de a fenti kellemetlenségekre is megoldást nyújtanak.

Bár a Natúr Bambusz még mindig a zöld és hulladékmentes megoldások fontosságának kiemelésére törekszik, nem mehettem el azok mellett a tapasztalatok mellett, amelyek alapvetően meghatározzák az amúgy cseppet sem környezetbarát termékek használatát. A kényelem faktor igenis számít, mert ha valami éppen ennek az ellenkezője, lehet akármilyen környezetbarát, Te sem fogod használni.

Cseréld le a hagyományos menstruációs eszközöket!

A kis kitérő után evezzünk vissza a zero waste vizekre!

Ha már a konyhádat vagy a fürdőszobádat igyekeztél hulladék- és/vagy műanyagmentesre varázsolni, és felszerelni természetes anyagokból készült kellékekkel, akkor a menstruációd sem lehet kivétel ez alól!

A hulladékmentes menstruáció 3 legjobb eszköze

A legfőbb tulajdonságuk ezeknek a termékeknek, hogy újrahasználhatók. Alapos mosás és fertőtlenítés után a következő menzesz idején ismét kéznél vannak, azonnal használhatod őket. Sőt az intim kehelyből például egy is elég, hiszen azt nem mosógépben, hanem a csap alatt könnyebben fertőtlenítheted.

Mosható betét

A mosható betét olyannyira nem újkeletű találmány, hogy már a nagyanyáid és a dédanyáid is ezt használták, csak abban az időben még gyapjúból készítették őket saját maguknak a varrókörök alkalmával. Ezt később leváltotta a vatta, majd a már jól ismert mai zörgős betétek.

Ez a több évig újra- és újrahasználható, régi praktika a klíma- és környezetvédelem terjedésével szerencsére ismét visszajött a mindennapokba és szinte reflektorfényt kapott.

A mosható betétek 100% pamutból készülnek, így nagyon kellemes tapintásúak, nem irritálják a bőrödet és használatuk is rettentő egyszerű. A szárnyakon elhelyezett patent miatt nem csúszkál ide-oda a bugyidon, tökéletesen rögzül. Tisztítását pedig a többi ruháddal együtt könnyedén meg tudod oldani.

Különböző méretekben, mintákban és színekben kapható, kizárt, hogy ne találnál egy Neked tetsző darabot.

Árát tekintve nem egy drága mulatság, így ha egyelőre csak kísérletezel, akkor ez egy szuper lehetőség.

A mosható betét egy hulladékmentes alternatíva.

Menstruációs bugyi

Továbbra is a betétek működési mechanikájánál maradva íme egy fix, inkább ruhadarab, ami nem olyan régen robbant be a köztudatba. 

A menstruációs bugyit hívhatnánk akár az elmúlt pár év találmányának is, hiszen itt lényegében nincs szükséged egy külön betétre, mert az a bugyidban már benne van.

A menstruációs bugyival egy kényelmes és stílusos fehérneműt is kapsz, ami a tapasztalatok alapján nem ázik át, egész nap rajtad lehet és nincs kellemetlen szaga sem. 

Készül belőle vastagabb és vékonyabb is, hogy az erősebb és a gyengébb napokon is legyen mibe belebújnod.

Hulladékmentes, környezetbarát, tartós és több évig használható megoldás.

Intimkehely

Amíg az előző két termék a hagyományos betéteket váltotta ki, az intimkehely a tampon helyettesítésére szolgál. Csak annál ezerszer jobb!

Ez egy tölcsér alakú forma, amit akár 10-12 órán keresztül is használhatsz bármiféle kellemetlen érzés nélkül. Egészségesebb és fenntarthatóbb eszköz, mert nem okoz kiszáradást (hiszen csak a menstruációs vért gyűjti be) és ahelyett, hogy több doboznyi tampont dobnál a kukába, ezt akár 10 évig is használhatod.

Felhelyezése kicsit trükkös lehet az elején, de idővel ebbe is belejössz!

Ha még nem győztelek volna meg eléggé…

Miért érdemes tehát Neked is váltani?

Vagy legalábbis kipróbálni valamelyik hulladékmentes terméket?

  • Kevesebbszer kell cserélni – a legtöbbjük 10-12 órán át is bírja, sőt a menstruációs bugyi egész nap rajtad lehet!
  • Kényelmesebb – nem ragad, nem tapad, nem vág és nem szúr.
  • Egészségesebb – nem szaporodnak bennük úgy a baktériumok, mint hagyományos társaikban.
  • Nincs kellemetlen szaguk – nem fülled be, így a nyári melegben sem kell emiatt aggódnod.
  • Költséghatékony – mivel újra és újra használod, egyszer kell csak beruháznod rá. Hosszú távon még a pénztárcád is jobban jár!
  • Tartós – minimum 5 évig használhatod őket, de ez a gyakoriságtól is függ.
  • Újrahasználható – fenntartható és így hulladékmentes is, amivel kevésbé terheled a környezetet.
  • Hangtalan – amellett, hogy környezetbarát, ez az egyik legjobb és „leghallhatóbb” tulajdonsága. ☺ Nem zörög, ha cseréled, sokkal diszkrétebb a hagyományos verziónál.

Ha Neked is van már velük tapasztalatod, ne tartsd magadban, írd meg kommentben az előnyöket, hogy minél többen tudják biztonsággal kipróbálni!

A hulladékmentes menstruáció tehát egyszerűen és kényelmesen kivitelezhető. Ahogy láthatod rengeteg lehetőség létezik már a hagyományos, műanyagot tartalmazó betétek és tamponok leváltására. Az, hogy melyik válik be Neked és melyik lesz a számodra kényelmes, egyéni preferencia kérdése. 

A lényeg, hogy kezd akár kicsiben, próbáld ki, teszteld! A Föld is és a tested is hálás lesz érte! <3

További hulladékmentes és környezetbarát tippeket és alternatívákat keresel? Irány a Natúr Bambusz blog és webshop!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű