Hulladékmentes pakolás – Így csomagolj a munkába!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

hulladékmentes pakolás

A környezettudatosság egyik alapgondolata, hogy a lehető legkevesebb szemetet termeld és a lehető legkisebb legyen az ökológiai lábnyomod. Azzal, hogy az ebédet otthonról viszed a munkahelyedre vagy a tízórait előre csomagolod gyermekednek, már hatalmas lépést tettél ennek érdekében. Sőt tovább megyek! Még a csemetédnek és a barátaidnak is jó példát mutattál. Az otthoni csomagolás kiváltja a csokipapírokat, a kekszes zacskókat és a műanyag evőeszközeket. Mi kell tehát a hulladékmentes pakolás helyes kivitelezéséhez?

A dolog valójában nem egy ördöngősség, hiszen biztos, hogy a szükséges eszközök ott szunnyadnak valahol a konyhád polcain. A megvalósításhoz egy kis tervezés és pár használható tipp kell!

Hogyan pakolj környezettudatosan?

Tervezd meg akár egy hétre előre a menüsort! Sokkal könnyebben indulnak majd a napok, ha előre felkészülsz. A saját magad által elkészített és becsomagolt ételek egyrészt finomabbak, másrészt sokszor sokkal olcsóbbak is, mintha azt egy étteremben kérnéd.

A hozzávalókat lehetőleg vedd meg a piacon, csomagolásmentes boltban vagy bárhol máshol. Arra figyelj, hogy a megvásárolt élelmiszer otthon is újra használható tárolókban, lehetőség szerint ne műanyagban legyen.

Kerüld a műanyagba csomagolt, cukros müzliszeleteket és csokikat! A környezettudatosság és a hulladékmentes életmódra való törekvés sokszor magával hozza az egészséges táplálkozásra való váltást is. Talán Neked is egyértelmű, hogy a chipsek és a csokik egyik „világba” sem férnek bele.

Készítsd el magadnak a nassolnivalót vagy egyél inkább gyümölcsöt, olajos magvakat, zöldségeket!

Hulladékmentes pakolás - ebéd

Reggeli, ebéd, vacsora – Mibe pakold és mit használj?

A három fő étkezésen kívül a nassolnivalóra is gondoltam. Az alábbi dobozokba és tárolókba a tízóraira vagy az uzsonnára készített szendvicset, a gyümölcsöt és a kimért magokat is beleteheted.

Újraszalvéta és -tasak, vászonkendő, konyharuha

A műanyag zacskó, az alufólia vagy a celofán helyett bármelyik tökéletesen helyt áll, ha csomagolásról van szó. 

Az újratasak ráadásul még frissen is tart, nem engedi kiszáradni a pékárut.

A vászonkendő és egy otthoni konyharuha pedig nem csak praktikus, de dizájnos is: lehet virágos, kockás vagy mesefigurás. Így a szeptember és a sulikezdés még vidámabb lesz!

Befőttes üvegek

Hányszor említettem már! De valóban, ez az egyik legalapvetőbb dolog, ami minden háztartás mélyén ott lapul. Ha eddig nem használtad, elő vele! Mosd ki és hagyd alaposan megszáradni. Ezután mehet bele minden finomság, amit előző este készítettél!

Töltsd bele a saláta öntetet, tárold benne a magvakat vagy a felkockázott zöldségeket!

Csatos üvegek

Ha éppen kidobtad az összes befőttes üvegedet vagy ami még jobb, az összeset felhasználtad a házi lekvároknak és a savanyúságoknak, akkor eljött a csatos üvegek ideje! 

Ebben szintén bármit magaddal vihetsz – még a hígabb főzeléket vagy akár a levest is. 

Ha folyékony ételt raksz bele, akkor érdemes egy külön táskába beletenned, nehogy az esetleges szivárgás tönkre tegye a tankönyveket vagy a laptopodat.

Ez lehet egy vászontáska vagy gyerekeknek egy külön tízórais tartóka.

Saját vizes palack

Szintén alapdarab, amibe a frissítő és vitamindús uborkás vagy citromos vizet töltheted. 

TIPP: Gyerkőcödnek a frissen facsart narancslé is mehet, amit a suliban könnyen ki tud öblíteni, majd újratölteni!

Saját kávés bögre

Tudtad, hogy a legtöbb elviteles papírpohár nem is újrahasznosítható? Bizony! A kávézókban kapható elviteles poharak műanyagot is tartalmaznak, ráadásul olyat, amit később nem lehet újrahasznosítani. Ezért inkább azt javaslom, hogy vidd magaddal a saját, direkt erre a célra kialakított bögrédet.

Ezek főleg újrahasznosított műanyagból készülnek, de öblítés után számtalanszor újra használhatod őket.

kávés bögre

Ha nincs ilyened és nem szeretnél beszerezni egyet, akkor érdemes tudatosan az olyan kávézókat keresned, ahol figyelnek a műanyagmentes részletekre vagy visszaváltható pohárban adják a koffeint!

Mit tegyél, ha nincs időd főzni és előre tervezni a hetet?

Persze vannak olyan napok, amikor előző este nem tudsz felkészülni a másnapi ebédre, ami teljesen érthető. Ám ilyenkor sem kell kétségbe esned, mert egyre több olyan kifőzde és büfé nyílik országszerte, ahol készségesen elcsomagolják Neked az elvitelre kért ételeket a saját tartóidba. 

És ezért még elismerő pillantást vagy mosolyt is kapsz! ☺

Másnap reggel csupán csak arról kell gondoskodnod, hogy magaddal viszed az ételhordó felszerelésed: egy dobozt, a kávés bögréd és az evőeszköz készleted.

TIPP: Étkezés után fontos a fogápolás is. Ne hagyd otthon a bambusz fogkefédet és fogkefetartódat se! 😉

A zero waste életmódra való átállás egy folyamat, de valahol el kell kezdeni. Ne legyél türelmetlen, egyszerre csak egy dolgon változtass! Bár teljesen hulladékmentesen sosem élhetünk, de a szemetet csökkenteni kötelességünk!

Olvass tovább a témában!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű