Hulladékmentes utazás: Hogyan utazz környezettudatosan?

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hulladékmentes utazás

Hulladékmentes utazás. Ez csupán egy idealizált álom vagy tényleg lehetséges? Létezik zöld megoldás a csokipapírokra, a műanyag flakonokra, az ételes dobozokra és az evőeszközökre? Hogyan tudok környezettudatosan utazni mindenféle bűntudat nélkül? Ezeket a kérdéseket már én is feltettem magamnak, aztán elkezdtem alternatívák után nézni.

Tudod mire lettem figyelmes nemrég a nyaralásokból hazaérve? Arra, hogy a zsebeim, a pénztárcám és a táskám kisebb rekeszei tele vannak papírfecnikkel, prospektusokkal, pici műanyag csomagolásokkal és alufólia gombócokkal. Akkor egy pillanatra elgondolkodtam, hogy vajon ezek mindegyikére égető szükségem volt-e és ki tudom-e váltani valami zöldebb dologgal vagy akár teljesen elhagyni a használatát. Az első kérdés válasza persze azonnal jött (NEM), a második kérdésre pedig egy kisebb kutakodás után találtam megoldást.

Akár itthon, akár a nagyvilágban kirándulsz, a környezettudatosság és a természet védelme mindenhol érvényes. Ezt pedig a legegyszerűbben a hulladékmentes utazás kivitelezésével tudod megtenni!

Szemetes strand

Mit jelent a hulladékmentes utazás?

A zero waste vagyis a hulladékmentes mozgalom ugye arról szól, hogy nem függsz többé az egyszerhasználatos műanyagoktól – és úgy általában a műanyagoktól, azokat az életed minden területén igyekszel kerülni, ezáltal csökkentve a környezetre nehezedő terhelést.

„A Zero Waste International Alliance szerinti megfogalmazásban: a Föld erőforrásainak és tartalékainak megőrzése felelős fogyasztás, termelés, újrahasznosítás, és csomagolás mellett. Tehát fenntarthatóan gazdálkodni, tudatosan vásárolni és élni.”

forrás: A zero waste és a minimalizmus – Élj tudatosan! (Natúr Bambusz Blog)

A repülő, a vonat vagy a busz jegy, az éttermi számlák, a kifogyott naptejes flakon, az utazós minitubusos fogkrém, a kidobott fél literes vizespalackok, az eldobható műanyag evőeszköz, a hamburgeres papír… és a többi. Gondoltad volna, hogy ennyi aprócska, jelentéktelennek tűnő szemetet termelünk egyetlen kiruccanás során?

Ha a fenti definíció szerint a műanyag és az egyszerhasználatos dolgok kerülésére és csökkentésére törekszel, akkor az üdítős palackoknak vagy a műanyag evőeszközöknek például semmi keresnivalója a nyaraláson! Hogyan és mivel tudod ezeket kiváltani?

Tartós eszközökkel és tudatos vásárlással.

Mit vigyél magaddal?

Összeállítottam Neked egy alap utazós csomagot, amivel könnyebben megvalósíthatod a hulladékmentes utazást.

Bambusz fogkefe és a hozzá tartozó utazótok

Tartós, otthon is használhatod, nem kell külön az utazásra beszerezned, könnyen tárolható, környezetbarát, és a nyele 100%-ban komposztálható. A fogkeféhez tartozó zárható utazótokkal tisztán tarthatod, nem kell elkülönítened a többi tisztálkodási eszközödtől, elég, ha csak becsúsztatod a táskádba. Mérete mellett még a súlya is ideális, ha csak kézi poggyásszal utazol!

Olvastad már a bambusz fogkefe előnyeit?

Bambusz fogkefe és utazótok

Saját, újratölthető vizes palack

Szinte már alapvetés, hogy a saját fém, üveg vagy BPA mentes palackunkkal indulunk útnak. Ezzel nem csak pénzt spórolsz – hiszen nem kell mindig vizet venned –, de a környezetet is kíméled az eldobható műanyag flakonoktól.

Evőeszközkészlet

Legyen fémből, fából vagy bambuszból, a lényeg, hogy bármikor, akár egy utcai csapnál elöblítheted a használat előtt. Kis helyet foglal és könnyű, a bambusz fogkefe mellett jól megfér a hátizsákodban is!

Vászonzsákok

A vászonzsákok az utazás elengedhetetlen darabjai. A legjobb kiváltói a műanyag zacskónak. Kérheted bele a reggeli péksütit, alkalmas a zöldségek és a gyümölcsök cipelésére is. Ráadásul, ha tornazsák formájút választasz, akkor a hátadra is könnyedén feldobhatod.

Újraszalvéta és újratasak

Micsoda találmány! Hallottál már róla? Az újraszalvéta tényleg számtalanszor használható, a méretétől függően több szendvics is becsomagolható vele, de a paradicsom vagy az uborka köré is tekerheted. Általában tépőzárral működik vagy egyszerű megkötéses technikával tudod rögzíteni.

A legjobb, hogy kimosható, könnyen tisztítható és még stílusos is! A gyerekek imádni fogják!

Az újratasakba, nevéből adódóan olyan apróbb dolgokat tehetsz, mint a saját készítésű kekszek, energiagolyók vagy a kimérve beszerzett magok.

Hogyan vásárolj útközben?

Van megoldás a műanyag csomagolással ellátott müzliszelet és szendvicsek, eldobható palackok kiváltására!

A legegyszerűbb: ne vedd meg őket!

Helyette készíts inkább otthon, az indulás előtti napokban különféle finomságokat, tartós rágcsálni valókat, amiket a saját tárolóidban, csomagolásmentesen vihetsz magaddal.

Ha vásárlásra kerül a sor, akkor tudatosan az üvegbe vagy a fémbe csomagolt árukat emeld le a polcról.

Piacozz! A helyi piacok az országok legautentikusabb olvasztótégelyei. Itt zsebelheted be a legmókásabb utazós sztorikat, miközben a helyi ízeket kóstolod úgy, hogy az ételeket a magaddal vitt tárolókba kéred.

Bónusz, hogy a piacon még a hőpapíros nyugtákkal is spórolsz a Földnek!

A kulináris élvezetek mellett törekedj a hulladékmentes megoldásokra akkor is, ha múzeumba mész vagy tömegközlekedéssel utazol. Szerencsére már egyre több helyen lehet online, telefonos applikációval fizetni. (Itthon is! ;))

A hulladékmentes utazás két kulcsa tehát a tudatos vásárlás és a többször használható eszközök.

Apró dolgok, mégis óriási hatásuk van. Jó utazást kívánunk!

Olvass további érdekességeket és hasznos tippeket hulladék- és műanyagmentes témákban! Kattints ide!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű