Komposztálás lakásban, egyszerűen!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

komposztálás lakásban

Nincs kerted, de komposztálnál? Ha eddig azt hitted, hogy a lakásban, egy panelház 8. emeletén ez teljesen kivitelezhetetlen, hát TÉVEDTÉL! Komposztálni szerencsére már otthon is tudsz, ráadásul több módszer közül is válogathatsz. Gilisztakomposzt, Bokashi láda, komposztáló konténerek, mindezt lakásban, egyszerűen. Mutatom hogyan!

Mire jó a komposztálás? Csak egy pár szóban…

A komposztálás egy olyan folyamat, mely során komposzt, azaz mesterséges humusz keletkezik. Ez a humusz elengedhetetlen tápanyagforrás a növények számára. Ha komposztálásra adod a fejed, nem csak a növényeidnek teszel szívességet a friss és tápanyagdús földdel, de csökkented a háztartási hulladékodat is, így gondoskodva a környezetről és a Földről.

Manapság a komposztálás egyre népszerűbbé válik, köszönhető ez az újhullámos zöld és környezetvédő mozgalmaknak. Emellett a sokkoló számok is arra késztetnek sokunkat, hogy változtassunk az otthoni szokásainkon.

Érdekesség például, hogy egy átlagos magyar állampolgár évente ~365kg szemetet termel és dob az otthoni szemetesbe. Ennek a mennyiségnek a harmadát azonban a zöld hulladékba is dobhatnánk, és komposztként újra hasznosíthatnánk.

Ha meghallod a komposztálás szót, ugye neked is egy, a kert végében magasodó, púpos rakás jut először eszedbe? Ez a megoldás, kert híján nem mindannyiunk számára adott. Szerencsére már vannak olyan bevált és pénztárca kímélő technikák, melyek használatával nem kell a zöld, háztartási hulladékot se nézegetned, se szagolnod!

Ha kipróbálnád, milyen komposztálni, és egy zöldebb életmódot élni, és

 • kert helyett egy kis erkélyed vagy teraszod azért van,
 • teraszod nincs, ám a konyhádban van egy kevés helyed,
 • vagy a kerti komposztálásban már nagyon otthon vagy, de érdekel, mit tehetsz, ha a lakásban is zero waste módra váltanál, 

akkor nézzük meg együtt, milyen lehetőségeid vannak!

komposztalas

Komposztálás a lakásban, kert nélkül

Gilisztakomposztáló

„Na még mit nem! Gilisztákat a lakásba?” – csattanhatsz fel most a képernyő előtt és biztosan arra is gondolsz, hogy ez egy nem túl kényelmes és tiszta megoldás. Pedig meglepő módon semmi kellemetlenséggel nem jár – persze azon kívül, hogy néha a gilisztáidat és az otthonukat karban kell tartani – , hiszen nincs rossz szaga (friss föld illatú) és nem is maszatol.

A másik gyakori reakció és felmerülő kérdés a gilisztakomposzttal kapcsolatban az, hogy vajon a kis giliszták képesek e kiszökni a ládából? Megnyugtatunk! Ezek az állatok imádják az olyan „piszkos” helyeket, mint a szerves háztartási hulladék, ezért semmi okuk nem lenne elhagyni ládájukat.

A gilisztakomposzt nagy előnye, hogy 

 • könnyen elkészíthető, 
 • szállítható és mozgatható, 
 • kis helyen is elfér
 • a háztartási hulladék gyorsan komposzttá alakul benne
 • és a komposztálás során gilisztatea keletkezik, amitől a növényeid igazán boldogok lesznek.

Hogyan kezdj neki?

Gilisztakomposztáló készítésére már számos megoldás létezik, csinálhatjuk házilag, de beszerezhetünk direkt erre a célra gyártott eszközöket is. Ha a házi készítésnél maradnál, akkor szükséged lesz egy egyszerű, mély műanyag ládára vagy vödörre, aminek a tetejére vágj kis lyukakat a levegő szabad áramlásához. A ládát töltsd meg aprított, nedves újságpapírral, majd jöhetnek a giliszták. 

Ha két rekeszes, picivel komolyabb szerkezetet szeretnél, akkor egy másik műanyag ládára is szükséged lesz. Ilyenkor az újságpapírral kibélelt láda alját is szúrd át, hogy a giliszták egyikből a másikba mehessenek. Ezzel a módszerrel a későbbiekben könnyebb dolgod lesz, hiszen az elkészült földet csak ki kell ürítened.

Ha a szerkezet kész, akkor jöhet az etetés. A gilisztákat kb. 3 cm vastagon fedd be vegyes ételmaradékkal, mint a kezeletlen gyümölcs- és zöldségmaradék, a tojáshéj, a kávézacc, a teafilter, de szeretik a vécépapír-gurigát is. Amit semmiképp se adj nekik az a hús, valamint a tej- és hússzármazék. Ezeket nem tudják feldolgozni.

Ahhoz, hogy a megtermelt hulladékod gyorsan humusszá váljon, a gilisztáknak meg kell teremtened a megfelelő környezetet. Az állatkák nem szeretik a fagyos időjárást, 5-25 °C között érzik a legjobban magukat és 20°C-ban a legaktívabbak. Figyelj arra is, hogy a láda ne melegedjen túl és, ha az erkélyen tartod eső esetén, ne is legyen eláztatva. A komposztáló tökéletes helye a pincében, a kamrában vagy az asztal alatt lesz.

Bokashi láda

A másik népszerű komposztáló megoldás a Bokashi láda. Ez az eljárás abban különbözik a gilisztakomposzttól, hogy többféle háztartási hulladék komposztálható benne, hiszen nincsenek benne giliszták, amik ne tudnák megemészteni a hús- és tejtermékeket. A Bokashi láda egy japán módszer, melyben a szerves hulladék kerül fermentálásra, és a folyamat során nem csak jó minőségű mesterséges humusz, de folyadék is keletkezik, amit felhasználhatsz az otthoni növények öntözésekor.

A ládához minden esetben tartozik egy Bokashi komposzt keverék is. Ez a fermentált gabonakorpából álló komposzt segít a konyhai hulladékot tápanyagban gazdag komposzttá alakítani.

A láda két jól elkülöníthető részből áll. A felső részbe kerül a háztartási hulladék, melyből aztán a folyadék lecsepeg az alsó tárolóba, amihez egy kis csap csatlakozik. Itt tudod leereszteni a felgyülemlett folyadékot.

Egy jó minőségű Bokashi láda zárt állapotban nem büdös. Ám érdemes olyan helyiségbe tenned, ami könnyen szellőztethető, hiszen a töltéskor természetesen az átalakuló hulladéknak erős, savanykás szaga van. Emellett elég, ha 2-4 naponta töltöd csak bele a keletkezett konyhai hulladékot.

Miután a láda megtelt, a benne lévő tartalmat tedd egy virágládába vagy edénybe, ahová majd a növényeidet fogod ültetni. Keverd össze virágfölddel és egy nylon zacskó segítségével jól fedd le, majd két hét múlva már használhatod is!

A Bokashi láda működéséről a Vászonzsákoslány is készített egy hasznos videót. Itt megnézheted!

Mi kerülhet az otthoni komposztálóba?

Attól függetlenül, hogy a komposztra a háztartási hulladék kerülhet, figyelnünk kell, hogy nem tehetünk bele bármit.

Komposztálható:

 • a gyümölcsök és zöldségek, gabonafélék (nyer vagy főtt formában is)
 • nyers vagy kész húsok, csontok
 • tejtermékek
 • teafilter, kávézacc

Egyéb ötletek otthoni komposztálásra

Érdemes megemlíteni a hagyományos komposztálás technikáját is, hiszen ha a lakóközösség, ahol élsz rendelkezik egy kisebb kerttel , akkor ott nyugodtan kialakíthattok magatoknak egy kisebb komposztládát. Ezek mindegyike már tetővel ellátott, így nem is látszik a tartalom, a külsejét pedig kreatívan dekorálhatjátok.

Másik lehetőség egy nagyobb, zárt komposzttároló beszerzése, amit a szomszédokkal összefogva közösen is használhattok.

Otthon, a négy fal között vagy egy panelházban tehát nem lehetetlen egy komplett komposztáló rendszert létrehozni. Ha a zero waste életmódot egy magasabb szintre emelnéd, akkor a komposztálás lehet a következő lépés!

Szeretnél többet megtudni a zero waste életmódról? Csatlakozz közösségünkhöz, és használj Te is környezetbarát bambusz termékeket és kiegészítőket a háztartásodban!

Látogass el a Natúr Bambusz oldalára is, ahol olyan a mindennapokban szükséges bambusz kiegészítőkre lelhetsz, mint például ez a bambusz fogkefe. Ezek nem csak hogy szépen mutatnak majd az otthonodban, de lebomló és természetes anyaguknak köszönhetően még a környezetedről is gondoskodhatsz.

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű