9 egyszerű váltás a környezettudatosabb háztartásért

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Van egy rossz hírem.

A környezettudatos életmód manapság már egyszerűen nem opcionális, ha továbbra is hasonló körülmények között szeretnénk élni.

Kérlek ne érts félre. Nem csak a hulladékmentes – vagy akár a teljesen műanyagmentes – életmód az egyetlen és elfogadható lehetőség a környezettudatosság felé, sőt ha megelégszünk a tökéletlennel, akár többet is tehetünk a Földünkért.

De mégis mit értek “tökéletlen környezettudatos” életmód alatt?

A magyarázat szerintem egyszerű, mégis nagyon kevesen ismerik.

A tökéletlen környezettudatos életmód lényegében amikor elfogadjuk, hogy a saját lehetőségeinken belül a legtöbbet, vagy az éppen aktuális helyzet szerinti legtöbbet megtesszük.

Magyarul tehát ha megengeded magadnak, hogy “hibázz”, azzal önmagadban is harmóniát teremthetsz, így pedig a környezettudatos életmód számodra is sokkal könnyebben megvalósíthatóvá (és legfőképp fenntarthatóvá) válik.

Egyszerűen el kell fogadnod, hogy igenis vannak olyan élethelyzetek, amikor önhibádon kívül nem tudsz tökéletes eljárni.

A papírdobozos szappant kibontva kiderül, hogy műanyagba is becsomagolták? Jegyezd meg a márkát és legközelebb válassz mást!

Otthon hagytad a kulacsod, de muszáj vizet innod? Az áfonya csak műanyagba csomagolva kapható? Megveheted, ha szeretnéd, de a narancsokból inkább válogass, minthogy kényelmesen megragadd a hálós, kilós kiszerelést.

Én hiszek benne, hogy a környezettudatosság, hulladékmentes életmód nem a lemondásokról szól, hanem a tudatos választásokról.

És ha már harmadik alkalommal felejtettél szólni, hogy nem kérsz szívószálat az italodhoz, akkor sem vagy rossz ember. Idővel megszokod és nálad is rutinná fog válni.

Ugye Te is kiválogatod?

Így élhetsz környezettudatosabb életet (lemondások nélkül)!

Először is: ne dobj ki semmit, ami még használható!

Azzal biztosan Te is tisztában vagy, hogy a háztartási hulladék Földünkre talán legkárosabb eleme a műanyag.

Viszont ha csupán azért kidobod az ételtárolóid, mert műanyag, azzal környezettudatos tett helyett éppen egy használati tárgyat alakítottál szemétté.

Ebben a cikkemben egy pár olyan egyszerűen bevezethető cserét gyűjtöttem össze Neked, melyekkel egyszerűen alakíthatsz ki egy műanyagmentesebb, környezettudatos életszemléletet.

Kezdjük az egyik kritikus helyiséggel…

Így legyen hulladékmentes a fürdőszobád

1. Környezettudatos szappan

Habár néhány csomagolásmentes boltban akár a tusfürdőnket is újratölhetjük, ezek elterjedése egyelőre csekély.

Manapság viszont rengeteg bio, gyógynövényes, természetes összetevőkből préselt szappant tudsz már kipróbálni, melyek semmivel nem maradnak el a jól megszokott tusfürdőktől… sőt!

Ha megtalálod a bőrtípusodhoz leginkább passzolót, akkor akár a testápolót is elfelejtheted, így tehát még egy műanyag flakont kiiktathatsz az életedből.

Nem lesz könnyű feladat, de hidd el, megéri.

2. Valóban eldobható fogkefe

Évente négy fogkefényi műanyag elenyésző mennyiségnek tűnhet a teljes műanyag-szennyezettséget tekintve – miért cserélnéd hát le a jól bevált korábbi verziót?

Egyszerűen azért, mert VAN környezetbarátabb alternatíva, ráadásul már itthon is könnyen beszerezhető. Ez pedig nem más, mint a bambusz fogkefe.

Natúr Bambusz fogkefe

Ennek a fogkefének egy 100%-ban környezetbarát anyagból – bambuszból – készül a nyele, így eldobás után akár komposztálható is. A sörtéje sajnos még így is műanyag (egyelőre nem találtunk jobb alternatívát), de ezzel a kis váltással máris 98%-kal csökkentetted a fogmosásból eredő hulladékot.

Pontosan az ilyen apró kis lépések azok, amivel igazán nagy változást érhetünk el, hiszen egyáltalán nem jár lemondással, így bárki megejtheti ezt az egyszerű cserét.

A bambuszfogkefére való átállás az egyik legegyszerűbb környezettudatos váltás, ráadásul ebben segítünk is, nézz körül webshopunkban!H

3. Lefolyótisztító

Tegye fel a kezét, aki minden hajmosás után kiszedi a lefolyóból a hajszálakat!

Én bizony nem, viszont hetente-kéthetente szódabikarbónát és ecetet öntök a lefolyóba, amit egy jó nagy adag forró vízzel öblítek le. Ez az egyszerű megoldás olcsóbb, mint bármelyik lefolyótisztító, ráadásul semmilyen kárt nem okoz a környezetben, hiszen nem vegyszer.

Csak javasolni tudom, hogy próbáld ki Te is!

Ha ezt a 3 cserét megejted a fürdőszobádban máris környezettudatosabb életmódot élsz, mint az emberek 98%-a.

Viszont miért állnál meg itt, ha a másik kritikus helyiségben is találunk egy pár hulladékmentes alternatívát?

Környezettudatosság a konyhában

4. Papírtörlő

Elsőre kakukktojásnak tűnhet a papírtörlő, de ha jobban belegondolsz sajnos szinte kivétel nélkül műanyagba csomagolva érkezik…

Remek alternatíva viszont, hogy egy régebbi törölközőt kisebb darabokra vágsz. Ez ugyanolyan jó szolgálatot tehet a konyha tisztán tartása során, ráadásul nem fordul elő, hogy kifogysz belőle, hisz egyszerűen csak kimosod.

5. Bambusz szívószál

Gondolom nem kell magyaráznom, hogy a műanyag szívószál miért halálos fenyegetés a környezetünkre nézve.

Egy szívószál átlagos élettartama 20 perc körül van. Megkapod az italod, megiszod és már landol is a kukában…

Ezekre viszont manapság már többféle alternatíva is létezik, melyek közül az egyik legjobb a bambusz szívószál. Hidd el, ha egyszer már próbáltál bambuszból készült szívószállal inni, többet eszedbe sem jut, hogy ismét a műanyag felé fordulj.

A környezettudatos életmód egyik alapkelléke, aminek nem csupán a konyhában, de táskánkban is megvan a helye: ide kattintva megvásárolhatod!

6. Méhviaszos kendő

A szívószálakhoz hasonlóan egy másik nagyon széles körben használt tárgy a folpack vagy az uzsonnás zacskó. Ezek az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok szintén hatalmas terhet rónak környezetünkre, hiszen több milliárd ember használja napról-napra.

Egy remek alternatíva viszont ennek kiváltására a méhviaszos kendő.

Akár házilag is könnyen elkészítheted ezt a folpack, uzsonnás-zacskó helyett bevethető csomagolóanyagot.

Ugyanúgy használhatod zöldségek, gyümölcsök csomagolásához, edények letakarásához, mint a műanyag verziót, viszont ez a környezettudatos megoldás nem a szemetest gazdagítja használat után.

+Ami a táskádban elfér

Vászontáska és néhány zöldséges zsák – mindig jól jön, ha be kell ugrani valamiért a boltba.

Nem teher magaddal vinni

Egy pár bambuszszívószál – a legtöbb esetben nem egyedül ülünk be meginni valamit, kínáld meg a többieket is egy környezettudatos tettel.

Vizeskulacs – akár 2 vagy 4 decis kulacsokat is vehetsz, így kis helyen is elfér.

Te is képes vagy rá!

A környezettudatosság nem szélsőséges, csupán gondolkodásbeli váltás.

Talán egyszerűnek tűnik azzal takarózni, hogy kevés a lehetőség, vagy hogy egyéni szinten nem megoldható a klímaválság, de ezzel csupán magunknak – és a Földnek – ártunk.

A jövőnk szempontjából minden tett számít és ha a kínálat még nem is követte le az egyre formálódó igényt a környezettudatos megoldásokra, ahol lehetőségünk van, ott kötelességünk a kisebb nyommal járó terméket választani.

Nekem bűntudatom lenne, ha nem így tennék.

Szeretnél még több környezettudatos tippet olvasni? Írd meg kommentben, Neked mi okoz nehézséget a váltásban!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű