Mi fán terem a környezettudatos életmód?

Horváth Gréti

Horváth Gréti

környezettudatos életmód

Nagyon egyszerűen: a környezettudatos életmód kialakítása és gyakorlása során igyekszel minél kevesebbet ártani a közvetlen környezetednek, ezáltal pedig hozzátenni a globális egész fenntartható működéséhez. Te milyen lépéseket tettél már ennek érdekében?

A környezettudatos életmód tág fogalom. A halmazba éppúgy beletartozik a műanyagok és a hulladék csökkentése, a tudatos vásárlás és ezzel a pazarlás minimalizálása, mint az újrahasznosítás és az újrahasználás. Nem korlátozódik csak egy-egy területre, hanem az életed szinte bármely területén akár már holnap olyan dolgokat tehetsz, melyekkel hosszú távon egy fenntartható életet teremthetsz. 

Olvasd el ezt a cikket is: Ennél egyszerűbb módja nincs a hulladékcsökkentésnek

Lehet az egy kicsi, de mindennapi változást hozó dolog, mint a műanyag zacskó tudatos kerülése, de lehet egy nagyobb beruházást igénylő változtatás is, mint például a napenergia használata otthonodban. 

Bármelyiket is teszed, tudd, hogy a Te apró első lépésed is rengeteget számít!

A „Hogyan legyél környezettudatos?” című cikkben már összeszedtem Neked 10 tényleg nagyon egyszerű tippet a hétköznapi környezettudatosság kialakítására. De azzal még koránt sincs vége a történetnek!

Ezúttal újabb 10 dolgot gyűjtöttem össze, amivel a fenntartható és környezetbarát életmódot pofonegyszerűen elkezdheted.

Csak válaszd ki a listából a számodra leszimpatikusabbakat és legkönnyebben megvalósítható lépéseket, majd láss hozzá! Egy-két sikerélmény után pedig kipipálhatod a nagyobb kihívást jelentő elemeket is, így lépésről lépésre egyre komolyabb eredményeket érhetsz el, melyeknek köszönhetően számottevő különbségeket tapasztalhatsz majd a korábbi mindennapjaidhoz képest.

  • Javítsd meg, mielőtt kidobnád!

Biztos vagy benne, hogy az a szék valóban eltörött és nem lehet már megjavítani? Mielőtt kidobnád a sérült dolgokat, mérlegeld, hogy nem egyszerűbb és olcsóbb-e megjavítani, mint egy vadiújat venni.

  • Használj környezetbarát tisztítószereket!

Az erős vegyszerek sajnos nemcsak a rossz bacikat tűntetik el, de a lefolyóból a folyóvizeinkbe kerülve felborítják azok természetes bioszféráját is. Emellett pedig a saját egészségedre is károsan hatnak.

A boltban kapható mesterséges vegyszerek helyett készíts inkább magadnak természetes tisztítószereket. Ehhez csupán olyan alapvető dolgokra van szükséged, mint az ecet, a citromlé, a víz és a szódabikarbóna.

Lefogadom, hogy Neked is van belőlük otthon!

Ebben a cikkben recepteket és további ötleteket találsz: 9 dolog a zero waste, vegyszermentes tavaszi nagytakarításhoz

  • Vegyél helyi termékeket! 

A szezonális étkezés azt jelenti, hogy az évszaknak megfelelő idény gyümölcsöt és zöldséget használod a konyhádban. A piacokon általában mindig ennek megfelelően tudsz vásárolni, és nem találsz majd spanyol mangót sem a standokon.

Fogyassz helyi termékeket, melyek csomagolásmentesen beszerezhetők és nem több ezer kilométerről érkeznek az országba.

környezettudatos vásárlás
Környezettudatos vásárlás a helyi piacon, csomagolásmentesen.
  • Kertészkedj a lakásban!

Akár a panel 10. emeletén is kialakíthatsz egy kisebb konyhakertet, ahová zöldfűszereket ültethetsz. Így mindig lesz friss petrezselyem vagy snidling az ebédhez.

  • Vedd körül magad növényekkel!

A zöld növények gondoskodnak otthonod friss levegőjéről és megnyugtató hangulatot kölcsönöznek a lakásodnak.

  • Ne nyomtass, csökkentsd a papír használatát ott, ahol tudod!

Elérkezett az idő, amikor már a papír pazarlását sem engedhetjük meg magunknak.

Szerencsére a következő tippekkel sikeresen kikerülheted a felesleges papír halmozását: már vehetsz online színház- vagy mozi jegyet, használhatsz elektronikus aláírást vagy a könyveket eBook formában is letöltheted és még használtan is megveheted.

  • Felejtsd el a papírtörlőt, helyette használj konyharuhát!

Mennyi ideig használsz egy papírtörlőt? Valószínűleg csak addig, amíg éppen feltörlöd vele a padlóra csöppent paradicsomszószt és már megy is a kukába. Ez hatalmas pazarlás.

Erre a célra befoghatsz pamutból készült anyagot is, mondjuk egy konyharuhát, amit mosás után újra és újra használhatsz.

  • Fagyaszd le, mielőtt lejárna!

Említettem már, hogy az ételpazarlás is a 21. század egyik komoly problémája, ami főleg a fejlett országokban elterjedt „viselkedési forma”. 

Tudtad, hogy a paradicsomot, de még a paprikát is le lehet fagyasztani?

Ha már látod, hogy a zöldség, a gyümölcs már fonnyadóban van, de még ehető, dobd be a fagyasztóba. Később isteni zöldségalaplét készíthetsz belőle. 

Ugyanezt ajánlom az elkészített maradék ételek esetében is. Fagyaszd le őket, hogy egy hét múlva kipipálhasd egy napi ebédedet.

  • Online rendelésnél keresd a környezetbarát csomagolást!

Online vásárlás esetében sem kell feltétlenül a műanyagba csomagolt termékeket megvenned, hiszen ma már szinte mindennek megvan a maga alternatívája.

A bambusz fogkefének például nemcsak a nyele teljesen lebomló, hanem a csomagolása is, amit újrahasznosított papírból készítünk és papír alapú ragasztóval zárunk le.

Tudj meg többet: A bambusz fogkefe A-tól Z-ig

környezetbarát csomagolás
  • Meséld el másoknak a tapasztalatodat!

Beszélj róla a barátaiddal, a családoddal, a munkatársaiddal, a pároddal vagy a tanítványaiddal, hogy minél többeknek legyen lehetősége megismerkedni a környezettudatos életmód és a környezetvédelem fontosságával.

Ha pedig hasznosnak találtad a fenti tippeket, köszönöm, ha elküldöd ismerőseidnek is.

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz is, ahol újabb és újabb tartalmakat osztunk meg a környezettudatosság témakörében!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű