Mit használj a műanyag szívószál helyett?

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Műanyag szívószál helyett bambusz szívószál

Az európai tengerekben és partokon, így a hazai természetben is a leggyakrabban előforduló tíz egyszer használatos műanyagtermék egyike, színes és hosszú, általában ivásra használod, és nagy az esély rá, hogy Te is megrágod a végét. Mi ez? Hát persze, hogy a műanyag szívószál, amire ma már számos más alternatíva létezik.

A részletes definíció után vágjunk is bele a közepébe!

Mi a baj a műanyag szívószállal?

Műanyagból készül, ami – ahogy azt már Te is tudod – rengeteg idő, több száz év alatt semmisül meg. Mondhatjuk azt is, hogy Téged és a családod több generációját is túléli. 

Egyszer használatos. A műanyag szívószál úgy lett kitalálva, hogy miután kényelmesen megittad vele a limonádédat, már dobd is a szemétbe. Ez a folyamat aligha tart egy óránál tovább, és ez csak a nettó használati idő. Az előállítása és az értelmetlen ide-oda szállítása, és a természetben való hánykolódása még további évszázadokat emészt fel.

Mindezt 60 percnyi „nem-is-akkora” élvezetért?

Szerencsére egyre többen vagyunk – ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor bizonyára Te is -, akik a környezetükre, mint egy értékes élőhelyre tekintenek, amelynek tisztán és „egészségesen” tartása nem lehetőség, hanem kötelező feladat.

Miért cseréld le és hagyd abba a használatát?

 • Értelmetlen.
 • Feleslegesen termeled vele a szemetet.
 • Gusztustalan látvány és érzés a megrágott szívószál.
 • Egy tartós, akár megújuló forrásból származó, természetes anyagból készült termék esztétikusabb.
 • Lehet saját szívószálad, amit egy életen át csak Te használhatsz.
 • Egyszer kell csak megvenned, így még pénzt is spórolsz.

A műanyag szívószálat már itthon is betiltották

Míg 2018-ban még csak szó volt róla, hogy az Európai Unió az egyszer használatos műanyag termékeket betiltja, addig 2019-ben el is fogadták az ezzel kapcsolatos új szabályokat. Ennek értelmében betiltják az olyan eldobható műanyag termékek forgalmazását és használatát, amelyek más alternatívákkal helyettesíthetők.

Ilyenek például:

 • az egyszer használatos evőeszközök és tányérok,
 • a szívószál,
 • a fülpiszkáló,
 • a léggömbök műanyag pálcikái,
 • és az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek, ételtartók és poharak.

Az új szabályok 2021-től érvényesek, ezért itt az idő, hogy Te is felkészülj a műanyag szívószál-mentes időkre!

Hogyan? Itt van mindjárt 6 lehetőség!

Mit használj a műanyag szívószál helyett?

Bambuszt

A bambusz szívószál egy tökéletes helyettesítője a műanyag verziónak. Természetes anyagból, 100% bambuszból készül, amit többször is felhasználhatsz. Bátran teheted a mosogatógépbe is, de hagyományos, kézi mosogatással is elöblítheted.

Kényelmes és jó érzés vele inni. Ha imádod a szívószálakat, akkor ezzel akár napi 3-4 műanyagot is megspórolhatsz magadnak és a környezetnek is!

Ráadásul a bambusz egy teljes mértékben lebomló anyag, így a környezetszennyezéstől sem kell tartanod.

Ha számodra fő szempont a természetesség és bambusz szívószálat szeretnél, keresd a családi szettet webshopunkban!

Natúr Bambusz szívószál

Fémet

Fém szívószállal gyakran találkozhatsz azokban az éttermekben is, akiket már elért a műanyagmentes mozgalom szele. Ezt a fajtát szintén egy életen át használhatod. Tisztítása is egyszerű: mosogatógépben vagy egy tisztítókefével is működik!

Üveget

Üvegből szívószál! Hát persze, hogy ez is lehetséges. Ezeket már olyan strapabíró üvegből készítik, ami nem törik, de azért ne próbálj meg ráharapni! Az előző megoldásokhoz hasonlóan szintén könnyedén tisztítható, és bírja a meleget is.

Tésztát

Szívószálat tésztából is készítenek, de ha éppen van otthon egy vastagabb lyukú spagetti csomagod, akkor azt is kipróbálhatod! Forró italokhoz azonban nem ajánljuk, nehogy az ivásból evés legyen. ☺ 

Szalmát

Ha imádod a retrot és a bambit szalmaszívószállal innád, akkor arra is van lehetőséged! Keskeny átmérője miatt smoothiekhoz vagy sűrűbb italokhoz nem a legjobb megoldás, de ha egy partit szervezel a barátaidnak, akkor tökéletes megoldás a műanyag helyett.

Lebomló papírt

A papírból készült szívószál szintén egy jó opció, ha nem szeretnél egy saját szívószálat. Nagyobb kiszerelésben kapható. Egy eldobható verzió a műanyag helyettesítésére.

A műanyag szívószál lecserélése és tudatos kerülése még így is csak egy a sok olyan megoldás közül, amivel fenntarthatóbb életet teremthetsz. Mint ahogy mindent, az életmódváltást is el kell kezdeni valahol. Ehhez pedig nem is lehetnél jobb helyen!

Olvass tovább zero waste és műanyagmentes témában a blogunkon!

Oh, és ne felejtsd el megnézni a környezetbarát bambusz termékeinket se! ☺

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű