Mit használj műanyag zacskó helyett?

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Műanyag zacskó helyett

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a műanyagok közül, amit ha másra cserélsz, akkor nem csak a saját ökológiai lábnyomod csökkented nagyságrendekkel, de már Te is rettentő nagy hatással leszel a környezetre. Ráadásul különösebb anyagi befektetés nélkül teheted ezt meg, hiszen egyszerűen tudsz más alternatívákat alkalmazni helyette. A műanyagmentes tippek tárháza folytatódik!

Az egyszerhasználatos műanyag zacskó a legjobb példa arra, mennyi felesleges műanyagot használunk el minden egyes nap.

A közértben, a zöldségesnél, a ruhaüzletben, a pékségben vagy csak egyszerűen akkor, amikor elcsomagolunk valamit. Te hol és mikor pazarolod a legtöbb műanyag zacskót?

Miért válassz zöldebb alternatívát a műanyag zacskó helyett?

Bár már létezik olyan műanyag, ami újrahasznosítható, a nejlon zacskó sajnos nem tartozik ezek közé. A világon percenként nagyjából 2 millió darabot pazarolunk el belőle. A Magyarországon elhasználtak száma ebből 1 millió. Ezt a mennyiséget Te is könnyen csökkentheted.

Miért?

  • A nejlonzacskó lecserélésével sokkal természetesebb életet élhetsz Te is!
  • Rájössz, hogy valójában nem is kell mindenhez műanyag!
  • Kevesebb felesleges dolgot és szemetet termelsz, így több hely marad a lakásodban is!
  • Végre nem kell azon gondolkoznod, hova tedd a boltból hazavitt műanyag zacskók sokaságát!
  • Fellélegezhetsz, mert a felesleges műanyag nem fog többé ellepni!
  • Példát mutathatsz a körülötted élőknek. Együtt sokkal többet érhetünk el!

Készen állsz megszabadulni a nejlonzacskók rengetegétől?

Mit használj a műanyag zacskó helyett?

Szerencsére a nagy áruházláncokban az már sehol nem okoz problémát, hogy a saját tároló eszközeidbe tedd például a zöldségeket, gyümölcsöket vagy a pékárukat, ezért az alábbi tippek és alternatívák ma már bárhol bevethetőek. Legyen az a piacon, a kedvenc zöldségesednél vagy a legnagyobb hazai élelmiszerüzletekben.

Használd újra a már meglévő zacskókat!

Túl egyértelműnek hangzik? Pedig az emberek nagy része még mindig nem használja ezt a szuper egyszerű és a környezet szempontjából „gazdaságosnak” mondható praktikát.

Sok háztartásban még én is azzal találkozom, hogy külön szemetes zsákot veszünk például a fürdőszobába, pedig a kisebb nejlonzacskókat tökéletesen be lehet vetni erre a célra.

Használd újra a már meglévő műanyag zacskókat szemetes zsáknak, élelmiszer tárolására vagy a következő bevásárlásnál!

Te gondoltál már rá?

Műanyag helyett válaszd a papírzacskót!

Ma már az áruházak többségének kínálatában a papírzacskót is megtalálod, általában a magok vagy a pékáruk részlegén. Válaszd inkább ezeket a műanyag helyett.

A papír lebomlik, ezért nincs akkora környezetkárosító hatása.

Műanyag zacskó helyett papír zacskó

Hasznosítsad a régi párnahuzatokat vagy függöny anyagokat!

Gondoltál már arra, hogy a kissé elvásott, esetleg kidobásra ítélt párnahuzatoknak vagy függöny anyagoknak új értelmet adj? Légy egy kicsit kreatív és varrj belőlük kisebb-nagyobb tároló zsákokat!

Előnyük, a műanyagmentes tárolás mellett, hogy sokkal strapabíróbbak és erősebbek, mint a nejlon, így elbírják a nehezebb, több kilót nyomó dolgokat is. Ráadásul moshatók!

A legjobb dolog, ami ezekkel az anyagokkal történhet!

Használj kartonpapír dobozt!

A kartonpapírból készült dobozok remek alternatívák arra az esetre, ha éppen nincs kéznél vászontáska és nehezebb vagy több dolgot szeretnél venni egyszerre.

Keresd őket az élelmiszerboltokban vagy vidd magaddal a korábbi vásárlásaid során megmaradt dobozokat!

A gabonás és a magos tasakok másik élete

Nem tudod, mit csinálj a rizses, a babos vagy a mazsolás zacskóiddal? Használd őket addig, amíg csak lehet! Alapos öblítés és szárítás után szinte bárminek a tárolására újra bevethetőek!

A legjobb például, ha a csomagolásmentes boltban vásárolsz és ebbe töltöd a száraz termékeket.

Műanyag helyett vászon táska

Az elmaradhatatlan vászontáska

A műanyag zacskó helyett talán nem is lehetne más kézen fekvőbb megoldás a vászontáskánál. Ezt Te is könnyen meg tudod varrni magadnak otthon, de ha nincs időd vagy kedved, akkor a zero waste üzletekben vagy kézművesektől könnyen beszerezheted.

Strapabíró, szinte élethosszig tartó, bármit belepakolhatsz, kis helyen is elfér, műanyagmentes és még jól is néz ki!

A hagyományos fonottkosár

Ha szereted a régi idők kellékeit, akkor a fonott kosár egy szuper választás. Minden nagymamának van egy-kettő a szekrényben, kérd el az egyiket és vidd magaddal azt a bevásárlások során!

Ahogy láthatod, a műanyag zacskóra rengeteg alternatíva létezik. Melyiket választod?

Keresd a bambusz termékeket webshopunkban!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű