Mi a baj a műanyag újrahasznosításával?

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Műanyag újrahasznosítása

Újrahasznosítás. Bár a módszer környezetbarátnak hangzik, sajnos mégsem az! Talán eddig Te is úgy képzelted a műanyagok további életét, hogy ha azokat szelektíven gyűjtöd, akkor az egy újrahasznosító üzembe kerül, ahonnan pedig újjászületve a boltok polcain találkozol velük, más-más formában. Ahhoz kétség sem fér, hogy a megfelelő állapotban az üzemekbe kerülő palackok és flakonok feldolgozásra kerülnek, de korántsem tündökölnek majd vadi új pompájukban. Mi a baj a műanyag újrahasznosításával és mi a megoldás a problémára?

Számomra azért is nagyon fontos az újrahasznosítás témaköre, mert a Natúr Bambusz termékek megálmodásánál az egyik fő szempontunk volt, hogy olyan tárgyakat készítsünk, amelyekkel nem terheljük feleslegesen a környezetünket.

Értsd úgy, hogy ne kelljen feltétlenül függened a világ és a kormányok aktuális „zöld politikájától” vagy egy külső szervtől ahhoz, hogy környezettudatosan élhess. Helyette a megvásárolt termékeket Te magad, házilag is képes legyél újrahasznosítani, főleg komposztálás útján.

A másik legfontosabb elvünk pedig a műanyagok kerülése ott, ahol csak lehet. Egy korábbi cikkemben már írtam a műanyag kevésbé köztudott tulajdonságairól. Ebben tértem ki arra, hogy ezt a cseppet sem környezetbarát anyagot macerás újrahasznosítani, nem is mindegyiket lehet, és ha mégis, akkor elveszíti eredeti minőségét.

Így pedig ki akarná újra meg újra használni őket?

Műanyagok újrahasznosítása

Mit jelent az újrahasznosítás (recycling)?

Egy olyan ipari folyamat, amelynek során a tárgyakból új anyagok készülnek. Ezeket általában ugyanarra a célra használják fel (például szintén műanyag palack készül belőlük), de az is gyakori, hogy egy teljesen más termék összetevőjeként alkalmazzák ismét.

A lényegen a végső felhasználás nem változtat: ahhoz, hogy a műanyag újrahasznosítása megtörténjen, külső segítségre van szükség.

Az újrahasznosításra szánt műanyagok legtöbbször a háztartásokból, a kereskedelemből vagy az iparból származnak, melyeket egy jól működő rendszer esetében összegyűjtenek és a feldolgozó üzembe szállítanak.

A feldolgozás során azonban az anyag károsodik, így kevésbé lesz strapabíró, valamint tartós. Ahhoz, hogy a minőséget javítani és biztosítani tudják, új, még nem használt műanyaggal keverik.

Ez tehát nem a legideálisabb megoldás a környezetre nézve, hiszen szinte lehetetlen elkerülni az újabb és újabb műanyagok gyártását.

Mit tehetsz, hogy ezt elkerüld?

Két megoldásban is gondolkodhatsz. Az egyik az upcycling, a másik pedig a műanyag tudatos csökkentése és kerülése.

Mi az upcycling vagyis az értéknövelő újrahasznosítás?

Upcycling: értéknövelő vagy kreatív újrahasznosítás. Magyarul kissé furán hangozhat, de egyelőre kifejezőbb megnevezése még nincs. (Ha Te már hallottál róla, írd meg nekünk!)

A kreatív szóból viszont már kitalálhattad, hogy ezzel a módszerrel a régi, használt tárgyakból új bútorokat, dekorációkat, használati tárgyakat… stb. készíthetsz. A legjobb benne, hogy mindezt Te magad otthon könnyen kivitelezheted.

Lényege, hogy egy korábban megvásárolt, már kidobásra szánt akár műanyag palackot újra felhasználhatsz az otthonod vagy a kerted különböző pontjain.

Az egyetlen határ a saját kreativitásod, amiből valójában már egy kicsi is elég, hogy szuper és környezettudatos dolgokat alkothass egy amúgy káros anyagból.

Upcycling DIY műanyag újrahasznosítás
fotó: Lifehack

Hogyan lesz a műanyag szemétből környezetbarát kincs?

Nem is gondolnád, de egy műanyag flakon rengeteg mindenre újra felhasználható.

  • Készíts belőle szappantartót! – Csavarj a tetejére egy pumpát!
  • Ültess bele virágot! Használd kaspóként! Építs az irodádban vagy az erkélyeden egy függőleges kertet!
  • Alakítsd át tolltartónak! Tedd bele a kozmetikai kellékeidet!
  • A színes üvegeket vágd darabokra és varázsolj belőle kreatív lámpát!
  • A szélesebb mosóporos doboz vagy öblítős flakont használd vázának vagy kosárnak!
  • Használd addig, ameddig csak lehet!
A műanyag újra felhasználása

Ha nem vagy az a „bármiből újat varázsoló” fajta, akkor se keseredj el!

Csupán iktasd ki az egyszerhasználatos műanyagot az életedből!

A jó hír, hogy ezt már ma megteheted. A dolgod csupán annyi, hogy körül nézel a konyhában, a fürdőszobában vagy akár a nappaliban.

Az újrahasznosítás persze még mindig jobb, mintha nem tennénk semmit a környezetünk megóvása érdekében.

Ám, ha ott van a lehetőség, hogy az egyszerhasználatos műanyagot teljesen kivond az életedből, miért ne tennéd meg?

Csatlakozz Te is a Natúr Bambusz közösségéhez és iktasd ki a műanyagot az életedből!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű