Műanyagmentes csomagolás – Hogyan csináld?

Horváth Gréti

Horváth Gréti

műanyagmentes csomagolás

A Műanyagmentes Július derekán egyre jobban aktuálissá válik az élelmiszerek, a háztartási eszközök, a használati tárgyak és egyéb termékek csomagolásának kérdése. Sajnos a mai vásárlási kultúránkra az a jellemző, hogy mindent, de tényleg mindent csomagolva veszünk meg: a gabonákat, a tésztákat, a zöldségeket és a gyümölcsöket is.  A legtöbbször pedig nem is lenne szükség a termékek becsomagolására, hiszen az így vagy úgy, de a szemetesben végzi. Mit jelent a műanyagmentes csomagolás, hogyan és hol találod az ilyen termékeket? Keressük meg együtt a legjobb megoldást!

Nem csak a Műanyagmentes Július miatt, de egyébként is egyre inkább elkezdtem foglalkozni a műanyagmentes csomagolás kérdésével. Ha körbenézel egy hagyományos szupermarketben, drogériában vagy műszaki boltban, akkor bizony látni fogod, hogy a különböző élelmiszerek, a kozmetikai eszközök és az elektronikai kütyük mindegyike műanyag csomagolásban ágaskodik a polcokon – hogy a zöldség-gyümölcs részlegen kihelyezett nejlon zacskókat már ne is említsem.

Bár én saját magam is igyekszem kerülni a műanyag csomagolást, sokszor nekem is fejtörést okoz, hogyan válasszak jól. Amikor pedig nincs más lehetőségem, akkor a műanyag tasakokat megpróbálom újra és újra felhasználni a mindennapok során.

A felesleges csomagolásnál mi más lehetne pazarlóbb és környezetszennyezőbb dolog?

Most biztos azt gondolod, hogy a csomagolás problémáját Te egyedül képtelen vagy megoldani, hiszen annak anyagáról a gyártónak kellene döntenie.

Engedd meg, hogy erre rácáfoljak. Bár abban teljesen igazad van, hogy a gyártók felelőssége környezettudatosabb csomagolást választani, de ha Te továbbra is megveszed a műanyagba csomagolt termékeket, akkor azzal az egyetértésed fejezed ki.

Próbálj inkább olyan alternatív megoldásokat találni, melyekkel elkerülheted a felesleges műanyagok termelését.

Sajnos ma már nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a műanyag rettentő káros a bolygónk biológiai sokszínűségének és egyáltalán a földi életnek a megőrzése szempontjából. De hogy picit jobb kedvre derítselek!

A kényelemnek nem kell műanyagba csomagolva érkeznie.

Milyen a műanyagmentes csomagolás?

A műanyagnak már számos alternatíváját ismerheted, mint például a vászon, az üveg, a méhviaszos kendő vagy egyszerűen a papír, melyek tökéletesen használhatók a mindennapok során. Ráadásul ezek úgy támogatják a fenntarthatóságot, hogy újra- és újra használhatod őket és/vagy környezetbarát, természetes anyagból készülnek, némelyik pedig még komposztálható is.

Hogyan válassz olyan termékeket, amelyek műanyagmentes csomagolásúak?

Műanyag helyett válaszd a papír csomagolást!

A papír csomagolás nem csak környezetbarát megoldás, de sokkal mutatósabb is. A Natúr Bambusz termékeknél például mi is ezt használjuk, ráadásul az újrahasznosított kartonpapír fajtáját. Így a már valahol elhasznált, de újra feldolgozott anyagot mi ismét „szolgálatba állítjuk”.

A kartonpapír nem csupán újra hasznosítható, hanem 100%-ban lebomló is. Így ha például van egy kerti vagy otthoni komposztálód, bátran beleteheted, miután kiürítetted a benne rejlő bambusz fogkefét vagy szívószálat.

A Natúr Bambusz termékekről és a csomagolásról bővebb információkat itt olvashatsz!

műanyagmentes csomagolású bambusz fogkefe
A Natúr Bambusz fogkefe műanyagmentes csomagolásban érkezik.

Jó hír, hogy már vannak olyan drogériák és élelmiszerüzletek, ahol egyre több környezetbarát csomagolású terméket forgalmaznak. Ha tudatosan ezeket keresed és vásárolod meg, azzal megspórolod és nem termeled feleslegesen a műanyagot.

Tájékozódj, mielőtt vásárolsz!

Az online vásárlás ma már egy teljesen elfogadott és megszokott dolog, ráadásul sokszor gyorsabb is, mint személyesen elmenni egy üzletbe. A probléma ezzel csak annyi, hogy sok webshop és online áruház nagy mennyiségű műanyagot használ el még a legapróbb termék csomagolásakor is.

Érdemes ilyenkor alaposan utánajárnod, hogy az adott terméknél milyen csomagolást használnak, és lehetőleg olyat választanod, ahol a káros műanyag valamilyen természetes és lebomló alternatíváját használják, mint például a Natúr Bambusz esetében a kartonpapír.

Találd meg a legközelebbi piacot!

Ha eddig még nem voltál piacon, akkor itt az ideje, hogy felkeresd a hozzád legközelebbit. Minden városban van legalább egy, ahol a legtöbb árut már alapból a pultra vagy ládákba kipakolva találod. A piacokon szeretik, ha a saját tárolóidat vagy bevásárló kosaradat viszed, így senki nem fog furcsán nézni Rád azért, mert Te nem a műanyag zacskóba teszed az almát.

csomagolásmentes vásárlás a piacon

Piac helyett vásárolj a kistermelőknél!

Ha nem szereted a piaci őrült és pörgős hangulatot, akkor választhatod a kicsi, helyi termelőket is. Legyen az a hentes, a pékség, a kedvenc kézművesed vagy sajtműhelyed!

Keresd a csomagolásmentes boltokat!

A hely, ahol tényleg mindent csomagolásmentesen, kimérve vagy környezetbarát csomagolásban vásárolhatsz meg a liszttől, a lekváron át a háztartási kellékekig.

A csomagolásmentes boltok sorra nyílnak már nem csak Budapesten, de a vidéki nagyvárosokban is. Te tudod már, melyik van hozzád a legközelebb?

Mire lesz szükséged a műanyagmentes vásárláshoz?

Ha már képbe kerültél azzal, hol és mit tudsz megvenni műanyag csomagolás nélkül, akkor szükséged lesz néhány alapvető kellékre, amiket magaddal vihetsz a vásárlásaid során. Összegyűjtöttem Neked egy gyors csekklistát, amiket nem is kell megvenned, mert tutira találsz belőlük otthon is!

  • vászontáska – műanyagzacskó helyett, bármire használhatod
  • csatos vagy dunsztos üvegek – a magoknak, gabonáknak, száraz élelmiszereknek
  • italos üvegek – a tejnek, joghurtnak vagy egyéb élelmiszernek
  • ételhordó dobozok – a húsoknak, felvágottaknak

Tudtad, hogy a Műanyagmentes Július keretében most 20% kedvezményt adunk minden bambusz termékünkre? Csatlakozz a kihíváshoz! Tegyük közösen jobb és élhetőbb hellyé a Földet!

…és ne feledd! Mi is műanyagmentesen csomagolunk! 😉

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű