Műanyagmentes élet pár lépésben

Horváth Gréti

Horváth Gréti

műanyagmentes élet

A bankkártyád, a fogkeféd, a telefontokod, a szemeteszsák… Vajon mi a közös bennük? Segítünk megválaszolni: egytől egyig műanyagból készülnek. Már fel sem tűnik, igaz? A műanyag olyannyira a mindennapok részévé vált, hogy használatuk teljesen természetes, és már észre sem vesszük, ha az élelmiszerüzletben automatikusan csúsztatjuk a friss kenyeret a hajszálvékony, egyszer használatos műanyag zacskóba, ami aztán rövid időn belül a kukában landol. Tudtad, hogy a műanyagmentes élet pár lépésben könnyen kivitelezhető?

Műanyagot minden nap, szinte minden egyes percben használunk. Pedig ha helyette környezetbarát anyagokból (fa, bambusz, fém, kókusz, vászon) készült használati tárgyakkal vesszük körbe magunkat, sokat tehetünk az életterünk megóvása érdekében, ráadásul egy természetközelibb, harmonikusabb életet is teremthetünk általa.

Miért káros a műanyag?

Arról bizonyára már sokat hallottál, hogy a műanyagnak rengeteg káros hatása van a környezetünkre nézve. A műanyag sok területen megkönnyítette az életünket, túlzott használata azonban súlyos problémákat generál. A legégetőbb mind közül az, hogy a műanyag lebomlási ideje 200 – 1000 évet is igénybe vesz, de a lebomlás még így sem 100%-os (az anyag csupán darabokra hullik, aprózódik).

Te ismered a műanyag összes káros tulajdonságát? Kattints ide és olvasd el!

Otthonunk egyik napról a másikra műanyagmentessé tétele nem megy villámcsapásra, de hisszük, hogy kis változásokkal is képesek vagyunk nyomot hagyni. Szerencsére a műanyagot költséghatékony megoldásokkal, könnyedén száműzhetjük a mindennapokból. Hiszen minek használnád a műanyag zacskót, ha van helyette tartósabb vászontáska? És vajon tényleg szükséges az elviteles ebédet eldobható műanyag dobozba kérni, ha tudod helyette a saját dobozodat is vinni? 

Készülj! Az otthonodat és a mindennapjaidat most segítünk műanyagmentessé varázsolni!

Alternatívák az egyszer használatos műanyag helyett

Műanyagmentes élet pár lépésben

Műanyag zacskó helyett vászontáska

A legtöbb indokolatlan szemetet a műanyag zacskókkal termeljük. Pedig valójában létezik egy olyan megoldás, ami nem csak, hogy környezetbarát és többször használatos, de még kreatív és esztétikus is. Ez pedig a vászontáska! Össze hajtva kis helyen is elfér, a ruháiddal együtt mosható, és ha hulladékká válik, akkor könnyen újrahasznosítható.

Tipp: Szerezz be többet is belőle, és rakj el egyet-egyet mindegyik táskádba! Így mindig lesz nálad akkor is, ha nem tervezted aznapra a vásárlást.

Műanyag flakon és pohár helyett saját kulacs

A következő dolog, amivel nagy mennyiségben gyártjuk a felesleges szemetet, az a műanyag PET palack és az eldobható kávéspohár.  A palackot bár néhányszor újra és újra megtöltheted, egy idő után bebüdösödik, és a szemetesbe kerül. Hogy ne kelljen mindig új üveg vizet venned, szerezz be egy kulacsot! Ne aggódj! A legújabb, jó minőségű kulacsok már nem eresztenek, mint korábbi társaik, így nem kell félned attól, hogy a táskád és a benne lévő iratok eláznak.

A boltokban már találsz BPA mentes, fém vagy üveg kulacsot is, többféle méretben, színben és formában.

A műanyag vagy papír kávéspohár helyett pedig dizájnos poharakat lehet kapni, amik sok esetben még a reggeli kávédat is melegen tartják!

zero waste kulacs

Műanyagmentes fürdőszoba

A fürdőszobai dolgok nagy része szintén műanyagból vagy valamilyen egyszerhasználatos anyagból készül. Ezeket általában minden nap használjuk, így sok olyan hulladékot termelünk, amely mennyiségét könnyen csökkenthetjük.

A drogériákban kapható műanyag fogkefék kiváltására például tökéletes alternatíva a bambusz nyelű fogkefe. A bambusz egy olyan természetes anyag, amely 100%–ban lebomlik, ráadásul „pandabarát”, hiszen ezt a fajtáját (moso bambusz) a pandák nem fogyasztják el. A bambusz fogkefék sörtéje szintén műanyagmentes és ugyanúgy kiválaszthatod azok erősségét és méretét is, mint a hagyományos műanyag fogkefék esetében. Ha pedig elhasználtad, kidobnod sem kell, hiszen komposztálható!

Komposztálnál? Olvasd el részletes útmutatónkat! Katt ide!

Ha már a fogkefédet egy fenntartható és lebomló anyagra cserélted, akkor a fogkefetartót is érdemes ehhez igazítanod! A szintén bambuszból készült fogkefetartó nem csak környezetbarát funkciót tölt be, de jóval higiénikusabb hagyományos társainál, hiszen itt a fogkeféket egyesével, egymástól távol tarthatod. Nem kell többé azon aggódnod, hogy azok összeérnek.

bambusz fogkefe és fogkefetartó
Natúr Bambusz fogkefe és fogkefetartó

További, szinte mindennapos eszköz az eldobható, műanyag borotva, mely helyett használd inkább a cserélhető fejű, fém verziót! Ebben az esetben csupán a fém fejet kell cserélned, ráadásul ritkábban, így kevésbé terheled vele a környezeted.

A vattakorong helyett pedig tökéletes opció a textilből készült arctisztító párnácska, amit a törölközőkkel és ruhákkal együtt bátran kimoshatsz. Ezt megvenned sem kell, hiszen maradék anyagokból, ruhadarabokból könnyen megvarrhatod magadnak!

Műanyagmentes konyha

Biztosan Te is sokszor kényszerülsz arra a bevásárlások során, hogy a zöldséges standoknál vagy a pékség részen nejlon zacskóba pakold bele a friss kenyeret és gyümölcsöket. Jobb híján persze nem is tehetsz mást, hiszen a boltok még nincsenek felkészülve arra, hogy különböző újrahasznosított vagy többször használható anyagokból készült szatyrokat és tasakokat helyezzenek ki erre a célra. Te viszont egyszerűen megoldhatod a problémát azzal, hogy magaddal viszed a vászonból, hálós függönyanyagból vagy más textilből készült zsákodat, és táskádat.

Strapabíró, nem szakad el, elkopásig használhatod, esztétikus. Mi kell még ahhoz, hogy meggyőzzünk? ☺

Tipp: Ha van otthon olyan anyagod, ruhadarabod, amit már nem használsz, varrj belőle kis szütyőket!

Gondoltad volna, hogy egy olyan hétköznapi dologhoz, mint a mosogatás, a legtöbben szintén a műanyag mosogatószivacsot használjuk? Ehelyett azonban már létezik két környezetbarát megoldás is: a luffa szivacs, ami a luffa tök belsejéből, és a tawashi szivacs, ami használt textilekből készül. A fa nyelű, állati szőrrel ellátott mosogató kefe pedig a dörzsi szivacs kitűnő alternatívája! Oh, és még komposztálható is!

Tipp: A mosogatásnál csökkentheted a műanyag hulladék termelését azzal is, ha a műanyag flakonos mosogatószer helyett kimérős, utántöltős formában veszed azt meg.

A műanyagtól valójában nem is olyan nehéz megszabadulni, mint gondolnád. Ha a fentiek közül a legszimpatikusabb dolgokat kiválasztod és beépíted a mindennapokba, már rengeteget tettél a közvetlen környezetedért és egy fenntarthatóbb, élhetőbb bolygóért.

Szeretnél többet megtudni a zero waste, hulladékmentes életmódról? Csatlakozz közösségünkhöz, és használj Te is környezetbarát bambusz termékeket és kiegészítőket a háztartásodban!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű