Hogyan csökkentsd a műanyagot a fürdőszobában?

Horváth Gréti

Horváth Gréti

műanyagmentes fürdőszoba

Külön-külön már több cikkben olvashattál a blogon a műanyagmentes fürdőszobai kellékekről, de most időszerűnek éreztem azt is, hogy egy helyre gyűjtsek össze mindent, ami a segítségedre lehet, ha Te is hulladékcsökkentésbe fogtál.

Miért foglalkozz a fürdőszobáddal?

A fürdőszoba a konyha után a második problémás helyiség a lakásban, ahol a legtöbb egyszer vagy rövid ideig használatos dolgokat találod.

Ne hibáztasd magad azért, mert Te is a ezekért nyúlsz először. A boltok polcain legtöbbször az ilyen termékek kerülnek előtérbe és kevés szó esik az alternatív megoldásokról. Másrészt a kozmetikai, a szépségipari és a higiéniai termékeket alapvetően rövid életűre tervezik meg, ha kifogyott a flakon vagy elhasználtad a műanyag fogkefét, akkor megy is a kukába.

Pedig van helyettük környezetbarát alternatíva is.

Tudtad, hogy egy ember évente minimum 4 db fogkefét használ el?

És ez még csak egy dolog a többi higiéniai termék közül.

A hagyományos termékek másik nagy problémája, hogy szinte mindegyiket több rétegű csomagolásban szerezheted be. Gondolj csak a fogkrémre, aminek a tubusa műanyag és azt megfejelik még egy papírcsomagolással is. De ennek mi értelme van?

Milyen egy műanyagmentes fürdőszoba?

Hívjuk ismét segítségül az 5R módszert és az alapelveit, aminek lényege tulajdonképpen annyi, hogy igyekezzünk tudatos életmódot kialakítani és folytatni életünk legtöbb területén.

A műanyagmentes fürdőszoba tehát nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy tartós, többször (akár élethosszig) használható, újrahasznosított vagy újrahasznosítható, természetes anyagból készült, lebomló és/vagy komposztálható, környezetbarát termékeket válogatsz össze.

Kialakítása egyszerűbb, mint hinnéd

A fürdőszobabában használatos dolgokat hamar és könnyen lecserélheted a fenti lista szerint, környezetbarát holmikra. Ráadásul, mint oly sok környezettudatos megmozdulás, ez sem igényel különösebb figyelmet, csak éppen egy icipicit.

Készülj, mert ezekkel az apró változtatásokkal hatalmas eredményeket érhetsz el és egyszerűbbé teheted a mindennapjaidat:

  • Megszabadulsz rengeteg felesleges dologtól;
  • Kevesebb műanyag flakont kell szelektíven gyűjtened;
  • Kevesebbszer kell levinned a szemetet;
  • Kialakul benned egy minimalista szemlélet, aminek köszönhetően letisztul a stílusod is;
  • Több helyed lesz a fürdőszobában;
  • Csökkented az ökológiai lábnyomod;
  • Hozzájárulsz a Föld tisztán tartásához.

Kell ennél több ok, hogy azonnal belevágj és átnézd a fürdőszobát?

A műanyagmentes fürdőszoba kellékei

Bambusz fogkefe

A bambusz fogkefe talán a legegyszerűbb lépés a műanyagmentes fürdőszobáért. Kedvező az ára, könnyen beszerezhető, kényelmes vele fogat mosni, gyermekek is tudják használni és mindemellett a nyele 100%-ban bambuszból készül, ami pár éven belül lebomlik, sőt még komposztálható is.

A műanyag fogkeféről sajnos nem lehet elmondani ugyanezt. A legnagyobb probléma vele, hogy több száz év is eltelik, mire lebomlik. A folyamat közben pedig apró mikroműanyagokra bomlik, ami a vizeinkbe kerül és visszajut a szervezetünkbe. Tulajdonképpen nemcsak a környezetet, de saját magunkat is szennyezzük vele.

Ha szeretnéd kipróbálni a bambusz fogkefét, akkor itt találsz csomagokat.

Ebből a cikkből pedig több információt is megtudhatsz: Mindent a bambusz fogkeféről

vegán bambusz fogkefe
Lebomló, természetes, vegán bambusz fogkefe.

Pamut vattakorong

A smink- vagy körömlakklemosó vattakorong a másik „egyszer használatos ludas” a környezet szennyezésében.

Helyette használhatsz pamutból készült, mosható arctisztító párnákat vagy kesztyűt is, amit a drogériákban vagy hazai kézművesek webshopjaiban is megvásárolhatsz.

Biztonsági borotva

A biztonsági borotva használatához fűződik pár kényes mendemonda, de aki kipróbálta, azóta is csak ezt használja. Szintén egy olyan darab, amivel időtlen időkig borotválkozhatsz még a legkényesebb területeken is, hiszen csak a pengét kell adott időszakonként cserélni benne.

Általában fémből készül, de a nyele lehet akár bambuszból is.

A biztonsági borotva használatáról és a kapcsolódó további tudnivalókról ebben a cikkben írtam: Fenntartható szőrtelenítés – A biztonsági borotva

Mosható betét, intimkehely, menstruációs bugyi

Szerencsére ma már három alternatíva közül is választhatsz, ha szeretnéd a „nehéz napokat” is fenntarthatóan megoldani.

A mosható betét cseppet sem újdonság a piacon, hiszen a régi idők női is ilyeneket használtak, csak akkor még gyapjúból készítették őket, maguknak. Ők még nem ismerték az egyszer használatos betétet és a tampont, ezért az ebből származó szemét is ismeretlen volt számukra.

Ezzel szemben ma nők milliói átlagosan 100 kg szemetet termelnek fejenként csak az eldobható menstruációs eszközökkel.

A mosható betét vagy az újdonságnak számító menstruációs bugyi azonban, mint ahogy a nevében is benne van, mosható és számtalanszor újrahasználható. Pamutból készül, nem ereszt sehol, kényelmes és nem hangos!

Az intimkehely pedig egy tölcsér alakú, orvosi szilikonból készült eszköz, amit akár 10-12 órán keresztül is viselhetsz.

Az intimkehely kivételével dédanyáink is ezeket hordták, miért ne viselhetnénk mi is?

Ismerkedj tovább a környezetbarát és egészséges, hulladékmentes menstruáció kérdésével.

Fából és növényi rostból készült körömkefe

Ha szereted a körmeidet körömkefével tisztán tartani, akkor a műanyag helyett válaszd inkább a fából készültet. Árban nincs olyan sok különbség, az ökológiai lábnyomodban viszont igen!

Bambusz fültisztító pálcika

Szintén egy olyan termék, ami megszámlálhatatlan mennyiségben fürdőzik az óceánok vizeiben, feleslegesen. A szakemberek nem ajánlják a használatát, de ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor a bambusz alternatívára tedd le a voksod.

Bambusz WC papír

Nemrég olvastam egy cikket a környezetbarát bambusz WC papírról, amiben ezt írják:

„A bambusz vécépapír legalább 30% -kal kevesebb üvegházhatású gáz-kibocsátást eredményez, mint a faalapú vécépapír.”

Az eredmény valóban magáért beszél. Bár Magyarországon még nem lehet kapni, érdemes figyelemmel kísérni, hátha hamarosan nálunk is berobban vagy éppen mi, a Natúr Bambuszon bővítjük vele a terméklistát.

Mi a közös a fenti termékekben?

Mindegyik fenntartható és segítségükkel egy tisztább környezetet teremthetünk. <3

Többet szeretnél tudni a hulladékcsökkentés témáról és a low-waste életmódról? Olvass tovább a blogon!

Kövess minket Facebookon is!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű