Műanyagmentes Július – 15+1 tipp kezdőknek

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Műanyagmentes Július

A zero waste és a hulladékmentes életmód gondolata napról napra terjed, ami nem is csoda, hiszen egyre többen vagyunk annak tudatában – ha ezt a cikket olvasod, akkor bizony Te is – , hogy a műanyag okozza a legsúlyosabb problémákat a Földön. És mikor, ha nem most, a műanyagmentes Július keretein belül próbálnád ki Te is, milyen zöldebben élni?

A Plastic Free July, vagyis a Műanyagmentes Július egy 2011-ben Ausztráliából induló kezdeményezésként látott napvilágot, ami mára olyannyira kinőtte magát, hogy azóta minden évben egyre többen csatlakoznak hozzá: tavaly 177 országból már 250 millióan vállalták, hogy változtatnak korábbi szokásaikon és ahol lehet, mellőzik a műanyag használatát. Nem semmi, igaz?

Az akció lényege: visszautasítani az egyszer használatos műanyag termékeket.

Amellett, hogy használj kevesebb műanyagot, a kezdeményezés a tudatosabb és környezetbarát megoldások bemutatására és népszerűsítésére törekszik azáltal, hogy felhívja a figyelmet a műanyag káros következményeire. A kihívás célja bebizonyítani, hogy máshogy is lehet, hogy a legtöbb esetben műanyagra bizony nincs is szükség!

Készülj fel!

Ha még csak most hallottál először a kihívásról és zöldfülű vagy a zero waste világban, akkor kezdésként elég, ha mindössze egy-két műanyag dolog használatát kerülöd.

Teljesen műanyagmentesen élni csupán egy elképzelt álom. Hacsak nem vagy szuperhős, még akkor sem tudod 100%-ban elhagyni a műanyagot a mindennapokból, de a zero waste mozgalomnak nem is ez a célja. Sokkal inkább az, hogy minél többen törekedjünk a hulladékmentes életmód kialakítására, és ha ez Neked csak pár dologban sikerül, tudnod kell, hogy már azzal is rengeteget teszel a környezetért.

A Műanyagmentes Július kihívás egy szuper egyszerű módja annak, hogy csökkentsd a műanyag használatát a mindennapokban.

Kezdd el még ma!

Haladj apró lépésekben. Ismerkedj, tesztelj, próbáld ki, hogy Neked mi működik és mi nem.

Vállald be, hogy egy teljes hónapon keresztül nem használsz műanyag zacskót, nem veszel feleslegesen eldobásra ítélt műanyag palackot vagy elutasítod a piacokon vagy rendezvényeken a műanyag evőeszközök használatát. Ezek mind olyan apróságok, amiket kis odafigyeléssel Te is be tudsz építeni a hétköznapokba és még csak nem is kell pénzt áldoznod rá!

Miért kezdj bele?

Erre számos nyomós okot tudnék felsorolni (a lista pedig csak bővül), de nézzük most a legalapvetőbbeket:

 • Megtudod, milyen sok műanyagot használsz el feleslegesen (Figyelmeztetlek, az eredmény sokkoló lesz!), és rájössz, hogy ezt milyen egyszerű helyettesíteni.
 • Tudni fogod, mire van szükséged és mire nem, ezáltal tudatosabban és ezzel kevesebbet vásárolsz, ami azt eredményezi, hogy több helyed lesz a lakásodban is! (Érdekel a zero waste és a minimalizmus kapcsolata? Olvass tovább itt!)
 • Azzal, hogy csökkented a műanyag használatát, hatással vagy a vizeink és az erdőink tisztaságára.
 • Példát mutatsz a családodnak, a barátaidnak és az ismerőseidnek. Több résztvevővel, közösen, jobb eredményeket érhetünk el.

Itt az idő! Én adom a tippeket, Te pedig hozd a lelkesedésed!

Tippek a Műanyagmentes Július kihívásra

 1. Műanyag zacskó helyett használj inkább vászon bevásárló táskát vagy hátizsákot. Akár élelmiszert veszel, akár ruhát, mindig legyen nálad egy vászontáska.
 2. A ruha vagy vászontáska érvényes akkor is, ha zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolsz! A legtöbb felesleges szemetet azzal termeled, ha a zöldeket külön műanyag zacskóba pakolod. Helyette használd a vászontáskád, a bevásárló kosarad vagy papírzacskót!
 3. A másik káros dolog a műanyag szívószál, evőeszköz, tányér és pohár. Amellett, hogy a műanyag evőeszközzel kényelmetlen enni, a pohár pedig felvághatja a szádat, használat után tuti, hogy eldobod őket. Ugye szerinted sem éri meg? Vidd magaddal a saját, természetes anyagokból készült verziódat vagy egyszerűen csak kerüld az ilyen helyeket!
 4. Műanyag palack helyett legyen nálad a kulacsod! Hányszor vettél a múlt hónapban műanyag flakonos vizet vagy üdítőt? Mi lenne, ha ezt a mennyiséget most lecsökkentenéd, vagy inkább teljesen elhagynád a műanyag palackot és helyette a saját kulacsod használnád? Akár a városban jársz-kelsz, akár az erdőben túrázol, keresd az ivókutakat vagy egyszerűen tölts újra egy pláza vagy étterem mosdójában.
 5. Kerüld a műanyag csomagolású termékeket! Válaszd a fém, az üveg vagy a papírcsomagolásúakat! Plusz egy tipp haladóknak: vásárolj csomagolásmentes boltokban!
 6. A reggeli kávédat mindig elvitelre kéred? Vidd magaddal a saját bögrédet!
 7. Kávé helyett teát iszol a reggelid mellé? Kerüld a filteres kiszerelést és igyál szálas teát! Az íze is sokkal jobb!
 8. Csomagold vagy kérd az ebédet a saját ételhordó dobozodba!
 9. Ha teheted, vásárolj helyi alapanyagokat. A piacok ismét virágkorukat élik, így minden városban, sőt a közeledben is találni fogsz egyet!
 10. Használd újra a joghurtos dobozt, a paradicsomszószos üveget vagy a kenyeres zacskót. Tárolj bennük száraz élelmiszert vagy készíts belőlük dekorációt!
 11. Ha nyár, akkor fagyiszezon! Kerüld a csomagolt jégkrémet, kérd a gombócos fagyit tölcsérben!
 12. Alufólia helyett tartsd frissen az ételeket a saját dobozaidban vagy méhviaszos kendőben!
 13. Folyékony tusfürdő és szappan helyett szerezz be szilárd szappant!
 14. Ha elfogyott a papír törlőkendő, vegyél ruhakendőt!
 15. Ha épp elhasználtad a fogkefédet és esedékes a csere, válts egy környezetbarát, komposztálható darabra!
 16. Végül pedig a fentiek közül válaszd ki a számodra legegyszerűbbet vagy legszimpatikusabbat és indulj el a műanyagmentesség útján!

Szerintem nincs kifogás! Itt a július! Mondj NEM-et a műanyagra! Csatlakozz Te is a Műanyagmentes Július kihíváshoz!

További hulladékmentes tippekért látogass el a Natúr Bambusz blogra!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű