Műanyagmentes piknik – Így tervezd meg!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Műanyagmentes piknik

Dübörög a nyár, itt a piknik szezon, ráadásul július van, ami azt is jelenti, hogy már javában tart a Műanyagmentes Július kihívás, amelynek lényege pont az, hogy a mindennapi tevékenységeid során csökkentsd a műanyag használatát. Emellett Te sem mehetsz el csupán egy kézlegyintéssel! Egy műanyagmentes piknik megszervezése talán első hallásra egyszerűnek tűnhet, amíg végig nem veszed az ételek és az italok listáját, amit magaddal szeretnél vinni.

Mi a családdal szeretünk a szabadban lenni és falatozni, ezért nálunk is felmerült már az a kérdés, hogy vajon, hogyan lehet úgy összeállítani a piknik kosarat, hogy a lehető legkevesebb vagy egyáltalán semmi műanyagot ne használjunk.

Ha Te is belegondolsz kicsit, akkor rájössz, hogy egy műanyagmentes pikniket bizony nem olyan egyszerű összehozni. Sokszor igazi kihívásnak számít műanyag csomagolás nélküli pékárut, sajtokat, és felvágottakat találni vagy éppen beszerezni az üveges gyümölcslevet. Tudatos tervezést és odafigyelést igényel már az ételek beszerzése is, nemhogy az előkészített és felvágott élelmiszerek otthoni csomagolása.

Miért fontos, hogy a piknikek alkalmával kevesebb műanyagot használj?

A piknik egy olyan program, amit a szabadban szervezel általában nagyobb társaságban, a barátokkal. A lényege, hogy miközben jól érzed magad, finomakat eszel és iszol, csodálod a természetet és töltekezel. 

Közben azonban szemetet termelsz.

Különösen fontos ilyenkor arra figyelned, hogy még véletlenül se hagyj magad után hulladékot. A szemét nem az erdőbe, nem a természetbe való!

Így hát készülj már úgy a hétvégi piknikre, hogy minél kevesebb műanyagot vagy egyszerhasználatos, nem lebomló hulladékot viszel magaddal!


Műanyagmentes piknik kellékei

A műanyagmentes piknik kellékei

A műanyagmentes piknik jelmondata: Pakolj csomagolásmentesen!

Ezt szem előtt tartva gyűjtöttem össze Neked a leghatásosabb tippeket és praktikákat a műanyag- és csomagolásmentes piknikhez.

Ne használj felesleges csomagolást!

Az első és legfontosabb dolog, hogy kerüld a feleslegesen műanyagba csomagolt ételeket. Mondj nemet a csomagolt kekszek, csokik, szendvicsek, palackos üdítők hadára! 

Helyette szerezd be a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, a pékárut, a magvakat vagy egyéb nyersanyagokat (ha magad készítenél valami finomat) a piacon, helyi termelőktől vagy keresd fel a legközelebbi csomagolásmentes boltot. Budapesten és környékén szerencsére már egyre több csomagolásmentes bolt nyílik és működik, az ország többi városában pedig a piacok a tökéletes pontok arra, hogy a saját dobozaidba kérd az élelmiszert.

Töltsd kulacsba vagy üvegbe a limonádét!

Sokkal jobban esik a saját kulacsodból inni a limonádét vagy a sima vizet, mint egy műanyag palackból. Hívd fel a barátaid figyelmét is arra, hogy az italról mindenki maga gondoskodjon!

Tipp: A piknik hangulat fokozásáért vigyél magaddal bambusz szívószálat is!

A szendvicset csomagold méhviaszos kendőbe!

A méhviaszos kendő a legjobb alternatíva a pékáruk csomagolására. Frissen tart, újra használható és lebomló!

Műanyag zacskó helyett vigyél hátizsákot vagy piknik kosarat!

Felejtsd el a műanyag zacskót, pakolj mindent ruhazsákokba, piknik kosárba, vagy a hátizsákodba!

Vidd magaddal a bambusz evőeszközödet vagy az otthoni fémből készült változatot!

Ha mártogatóst, húsfélét vagy apró falatokat készítesz, szükséged lesz evőeszközre is. Erre tökéletes megoldás a bambuszból vagy fából készült evőeszköz, amit akár az utazásaid során is használhatsz.

Készítsd el a saját mártogatósod!

A bolti, előre csomagolt krémek helyett készítsd el ezeket magad! A saját kencék és mártogatósok íze (főleg, ha szezonális zöldségeket használsz) sokkal, de sokkal finomabb, ráadásul egészségesebb is. Tedd őket mini dunsztos vagy csatos üvegbe, esetleg egy ételtartó dobozba!


Csomagolásmentes piknik

Ne pakolj túl sok ételt!

Te is sokszor esel abba a hibába, hogy túl sok ételt veszel/készítesz, ami aztán nem fogy el? Ilyenkor a felesleges csomagolás problémája mellett fennáll az ételek pazarlásának veszélye is. Ügyelj a mennyiségre és legyen a hétvégi egy zero waste piknik is egyben!

+1 TIPP: Mindig vigyél magaddal elegendő, lehetőleg lebomló szemetes zsákot! Ne feledd! A természetbe mész! 

Tudtad, hogy a Műanyagmentes Július keretében most 20% kedvezményt adunk minden bambusz termékünkre? Csatlakozz a kihíváshoz! Tegyük közösen jobb és élhetőbb hellyé a Földet!

Keresd a bambusz termékeket webshopunkban! 

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű