Műanyagmentes tárolás otthon, egyszerűen

Horváth Gréti

Horváth Gréti

műanyagmentes tárolás

A műanyag egy természetellenes és káros dolog. Számos tanulmány és cikk született már ebben a témában, és a Natúr Bambusz blogon is folyamatosan visszatérő kérdés az, hogy milyen anyagokkal és módszerekkel lehet csökkenteni a műanyagok használatát a mindennapokban. Jöjjön most a műanyagmentes tárolás otthon, egyszerűen.

A műanyag kellékek és tárgyak szinte mindenhol ott vannak, szerves részévé váltak a mindennapoknak. Nézz csak körül a lakásodban! Bármerre pillantasz, biztosan találsz egy-két műanyagból készült kaspót, tárolót, akasztót minden helyiségben. Ha most meglepően tapasztalod, hogy a műanyagból készült dolgaidnak szinte nincs eleje és vége sem, akkor megnyugtatlak. Ez velem is pont ugyanígy történt a kezdetekkor.

Mit szólnál, ha mostantól tudatosan olyan dolgokkal dobnád fel a lakásod minden pontját, amik természetes anyagokból készültek, mint a bambusz, a fa, az üveg vagy a kerámia?

Miért váltsd le a műanyag dobozokat, tárolókat és edényeket az otthonodban?

A műanyag negatív hatással van a környezetedre. Nem bomlik le és nem tűnik el, ezért ha ilyen ütemben gyártjuk és használjuk, akkor előbb-utóbb túlnő minket és már nem lesz hova elrejteni.

Tudtad, hogy az összes eddig gyártott és elhasznált műanyag termékek mindössze 9%-a készült az újrahasznosítás módszerével? Ez pedig hatással van a globális felmelegedésre, és a környezetszennyezés mértékére. Innen pedig már csak egy lépés, és a mikroműanyagok a különböző kémiai anyagokkal karöltve könnyen bekerülnek – és már be is kerültek – az ételeinkbe, az ivóvizünkbe, így a testünkbe.

Az ételek műanyagban való tárolása az egészségedre is káros! A műanyagban lévő kémiai anyagok pl. a melegítés hatására átvándorolnak az ételedbe. Ezzel szemben az üvegben vagy a rozsdamentes acélból készült dobozokban való tárolás esetén ez nem fordul elő.

A műanyagmentes tárolás egyszerűen és olcsón kivitelezhető!

Kezdd a két leggyakrabban használt helyiségben!

műanyagmentes tárolás konyha

Műanyagmentes tárolás a konyhában

Biztos vagyok benne, hogy a konyhádat már tudat alatt elkezdted felszerelni étel tárolására alkalmas eszközökkel, mint pl. a tartós műanyagdobozok vagy az üvegtárolók és kisebb-nagyobb edények, esetleg kiürült kompótos üvegek. A műanyag dobozoktól azonban itt az ideje megszabadulni – vagy legalábbis ezen túl tudatoson kerülni azok használatát! Helyette építsd be a mindennapjaidba az alábbi alternatívákat:

Befőttes és csatos üveg

Lehet kisebb és nagyobb, hosszúkás, kerek és négyszög alakú, a befőttes üveg egy szuper praktikus dolog, ha étel tárolásáról beszélünk. Ráadásul nem is jár külön költséggel, hiszen a szószokat, a kompótokat, a savanyúságot már ebben csomagolva veszed. A dolgod csupán annyi, hogy miután elfogyasztottad a tartalmát, alaposan mosd el és áztasd be forró vízbe. Máris használatra kész!

A befőttes üvegekbe mehet minden száraz állagú étel. Én főleg gabonaféléket – mint a rizs, bulgur, köles vagy zab – tárolok bennük, de ha nagyobb üveged van, akkor a tésztát is beleteheted. Emellett a hüvelyesek is jól megférnek bennük.

Hasonló funkciója van még a csatos üvegeknek. Ennek egyetlen hátránya, hogy külön kell beszerezned, ezért az eredmény drágább lesz, de legalább jobban mutat a konyhádban.

Méhviaszos kendő

Műanyagzacskó, és folpack helyett csomagold a pékárut, a zöldségeket és a gyümölcsöket méhviaszos kendőbe! Frissen tartja az ételeket és nem kell attól félned, hogy a káros kemikáliák átvándorolnak a finom falatokra. Ráadásul újra és újra felhasználható, amivel simán legyőzi a műanyagzacskók egyszerhasználatos tulajdonságát.

Rozsdamentes acél dobozok

Az üveg mellett tökéletes műanyagmentes tárolási alternatíva a rozsdamentes acél vagy fém doboz. Ebben a kész ebédet vagy vacsorát is biztonságosan megmelegítheted akár otthon, akár a munkahelyeden.

Vászon- és pamutzsák

Egy másik alternatíva a kenyerek tárolására a vászon- vagy a pamutzsák. Esztétikus, rusztikus és többféle színben, mintában kapható. Ha ilyen textilzsákot választasz tárolásra, ügyelj arra, hogy a friss pékárukat aznap vagy másnap fogyaszd el, mert ebben hamarabban kiszáradnak.

Műanyagmentes tárolás a fürdőszobában

A fürdőszobai kellékek, piperék műanyagmentes tárolása ott kezdődik, hogy megpróbálod elkerülni a műanyagba csomagolt termékek megvásárlását. Sok kozmetikai eszközt lehet már kapni kis üvegcsékbe és fém dobozkákba, ami csupán egy kis odafigyelést igényel tőled a vásárláskor.

A befőttes üveg itt is működik

Ha a konyhában még nem használtad fel az összes befőttes üveget, akkor a maradékot építsd be a fürdőszobádba. Tökéletes lesz a textil vattapamacsoknak!

Írd meg nekünk, mi mást raknál még bele?

Bambusz tárolók

A bambusz felhasználása szerencsére egyre jobban terjed már kis hazánkban is. Nem csoda, hiszen egy 100%-ban komposztálható anyag, ami természetes színe miatt még jól is mutat a lakásban. Készítenek belőle fogkefét, szépségápolási kellékeket és különböző tartókat is, mint pl. a fürdőszobai fogkefetartó.

A bambusz fogkefetartó előnye, hogy esztétikus és egy fogmosó pohárral ellentétben kis helyen is elfér. Sőt, sokkal higiénikusabb is, mert nem gyűjti össze a fogkeféről lecsepegett vizet (az alján lévő lyukak elvezetik) és a fogkefék sem érnek össze.

A fogkefetartót ITT tudod megvásárolni.

bambusz fürdőszobai fogkefetartó

Kisebb csavaros tetejű üvegek, fém dobozkák

Ha már a kozmetikai krémek vásárlásánál tudatosan figyelsz arra, hogy az üveg vagy a fém csomagolásút veszed, akkor azokat később szintén újra felhasználhatod. Beletöltheted a saját készítésű dezodorodat, a sminklemosódat vagy az arcpakolásodat, de akár a konyhában is felhasználhatod őket a fűszerek tárolására.

A műanyagmentes tárolás otthon, szinte fillérekből kivitelezhető. Csak egy kis tudatosság és kreativitás szükséges hozzá!

Ha tetszett a cikk, köszönjük, ha lájkolod és megosztod, hogy még több ember tudja használni ezeket a környezetkímélő praktikákat!

A műanyagmentes otthon kialakításáról további cikkeket találsz a Natúr Bambusz blogon! Jó olvasást és inspirálódást kívánunk!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű