TOP 5 műanyagmentes iskolai kellék

Horváth Gréti

Horváth Gréti

műanyagmentes iskolai kellék

Szülőként már biztosan megtanultad, hogy az iskolai kellékek beszerzését nem lehet kikerülni. Amivel nem is lenne igazán probléma, ha a legtöbbjük nem egyszerhasználatos műanyagból készülne. A füzet- és a könyvborítótól kezdve, a tollakon át a vonalzóig, szinte mindent ebből a lebomlásra képtelen anyagból gyártanak. De! Tudatos odafigyeléssel és pár egyéb praktika segítségével könnyen beszerezhetsz műanyagmentes iskolai kellékeket. 

A blogon több ízben is írtam már a hulladék- és műanyagmentes háztartás és utazás, a zöldebb takarítás, és a környezettudatos praktikák témájában. 

De mi a helyzet az iskolai kellékekkel? 

Az iskolában, az egyetemen vagy az irodában rengeteg papírt, tollat, ceruzát használunk, melyek hamar elhasználódnak vagy rosszabb esetben elkeverednek és sokszor még szinte új állapotban kerülnek a kukába. Neked is ismerős a jelenet, amikor egyszerűen sehol nem találod a tollaidat, pedig emlékszel, hogy nemrég vetted őket?

Vajon mennyi ideig használjuk őket és egyáltalán 100%-ban kimerítjük a bennük rejlő lehetőségeket? Hol végzi ez a sok műanyag, miután a kukába került?

Először is, tudnod kell, hogy a legtöbb műanyagból készült toll, vonalzó, hegyező nem újrahasznosítható, ezért kidobás után a hulladéklerakókba kerül. Ráadásul nem is lebomló, ezért több emberöltőn át ott vagy éppen az erdőkben, a folyókban tengődik.

Azt már te is tudod, hogy hatalmas terhet ró ez a környezetünkre, csakúgy, mint a műanyag zacskó vagy a szívószál. Hogy ezt a nem kis mennyiségű környezeti terhet csökkenteni tudd, összegyűjtöttem olyan irodai és iskolai kellékeket, amelyekkel a saját ökológiai lábnyomodat is zsugoríthatod!

Te már tisztában vagy a környezettudatos és zöld iskolakezdés alapjaival? Olvasd el itt!

Ráadásul azzal, ha a háztartásodban odafigyelsz a környezettudatosabb élet kialakítására, a gyermekeidnek is önkéntelenül példát mutatsz.

Az alábbi lista szülőknek, egyetemistáknak, kreatív hobbit gyakorlóknak, íróknak, grafománoknak és mindenki számára hasznos tippekkel szolgál! 

Ugye ceruzát és tollat Te is minden nap használsz? Legyen az műanyagmentes vagy újrahasznosított!

TOP 5 műanyagmentes iskolai kellék

Újrahasznosított papírból készült tollak és ceruzák

A legtöbb írószerboltban szerencsére már ilyen tollakat is szép számban árulnak és nem drágábbak, mint a márkás, műanyagból készült társaik. Ezenkívül újra divatba jöttek a fatollak is, melyekhez betét is kapható, így ha kifogyott sem kell kidobnod.

Fa tolltartó

Mennyire alapvető, igaz? A fa tolltartó általában natúr színben kapható, de ha Te vagy a gyermeked jobban szeretitek a színes dolgokat, akkor akár ki is festhetitek!

Fa hegyező

Hegyezőből sem kell többé a műanyagot választanod! A fából vagy a fémből készült verzió egyrészt sokkal szebb, másrészt nem törik el, könnyen tisztítható és a legfőbb, hogy tartós, akár több éven keresztül használható.

Natúr ceruzák

A legtöbbször Te is inkább a kívülről színezett, mintás ceruzák után nyúlsz? Tudtad, hogy ezek a festett darabok sokkal nagyobb energiafelhasználással készülnek, mint a teljesen natúr termékek?

A belseje mindkettőnek ugyanaz! Miért választanád a több energiával készült festett ceruzákat, ha a natúrral mindezt megspórolhatod?

Újrapapír füzet

Az újrapapír füzetek legjobb tulajdonsága nem meglepő módon, hogy 100%-ban újrahasznosított papírból készülnek! Kapható mintás vagy natúr fedőlappal is.

+1 DIY jegyzetfüzet

Mi lehet annál környezettudatosabb, mint magadnak készíteni egy jegyzetfüzetet vagy akár naptárt? Az ötlet Bea Johnson-tól származik, a zero waste mozgalom oszlopos úttörőjétől.

A jegyzetfüzet borítója az otthon talált (vagy egy élelmiszerboltból beszerzett) kartonpapírból, újrahasznosított papírlapokból és két darab többször is újra felhasználható csatból készül.

Ebben a videóban lépésről lépésre megtalálod, hogyan készítheted el.

Írd össze, hogy mire van szükséged és irány a helyi írószerbolt!

Hulladék- és műanyagmentes témában olvass tovább blogunkon, és fedezd fel a Natúr Bambusz termékeket!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű