Tippek a zero waste életmód kialakítására

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Zero waste életmód

A hulladékmentes, zero waste életmód kialakítása nem egyről a kettőre történik. Ez egy hosszan tartó folyamat, amely során számos jól és kevésbé jól működő megoldás kísérheti az utadat. Ha azonban egyszer belelendülsz, biztosan nem fogsz megállni. A zero waste életmód kialakítására mindenkinek megvan a lehetősége. A kérdés csupán az, hogy Te élsz-e vele?

Mindenekelőtt tudnod kell, hogy ezen az úton nem vagy egyedül!

Van, hogy nekem is fárasztó, van, hogy én is akadályokba ütközöm, mert nem találom a tökéletes megoldást például arra, hogyan tudnék kialakítani a lakásban a család számára is elfogadható, szagtalan komposztáló szerkezetet.

Számtalanszor megtörtént már olyan is, hogy a motivációm egy kicsit alább hagyott, amikor a piacon és a bevásárló központokban nap, mint nap azzal szembesülök, hogy a legtöbb termék még mindig feleslegesen műanyagba van csomagolva és a mellettem lévő vásárló még mindig a nejlon zacskóba pakolja a burgonyát.

Félre ne érts! Hulladékmentesen élni nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem termelsz szemetet.

A zero waste életmód sokkal inkább az arra való törekvés, hogy olyan hulladékot termelj, ami visszaforgatható és újrahasznosítható a gazdaságban. A minőségi szemét termelésével pedig szorosan összefügg az 5R elmélete és módszere, ami segít eldönteni azt, hogy melyik terméket válaszd vagy inkább kerüld el.

Mi az 5R módszer pontosan?

Az 5R az alábbi angol szavak kezdőbetűit jelöli:

  • Refuse: utasítsd vissza, vagy mondj nemet! – Tényleg szükséged van arra a termékre?
  • Reduce: csökkentsd! – Valóban ekkora mennyiségben kell használnom?
  • Reuse: használd újra! – Az élet más területein újra fel tudom használni, be tudom építeni?
  • Recycle: szelektálj! – Mi az, amit szelektíven tudok gyűjteni és újrahasznosítani?
  • Rot: komposztálj! – Főzés közben megmarad a zöldség héja? Van lehetőségem ezt komposztálni?

A fenti csekklista segítségével jócskán csökkenteni tudod a háztartási hulladékot, emellett hatékonyan és fokozatosan tudsz átállni egy fenntarthatóbb életvitelre.

Ha igazán elkötelezetté válsz a téma iránt, akkor minden szembejövő ötletet kipróbálsz majd. Sőt, egy környezettudatos háztartás kialakításánál jól jön a saját kreativitásod és leleményességed is. Ha esetleg kifogynál a további ötletekből és a „hagyományos” zero waste tippeket már rég megvalósítottad, akkor itt az ideje új megoldások után nézned!

Tippek a zero waste életmód kialakítására – Haladóknak!

Az alábbi tippek és trükkök már inkább haladóknak valók, mert picivel több odafigyelést és elkötelezettséget igényelnek annál, minthogy lecserélsz pár háztartási kelléket, mint a fogkeféd vagy a mosogató szivacsod a lakásban. Ezekkel az ötletekkel egy magasabb környezettudatossági szintre léphetsz, ami után pedig már csak az következik, hogy alig fogsz egy befőttes üvegnyi szemétnél többet termelni. Felkészültél?

Elviteles műanyag doboz helyett használd a saját ételhordódat!

Biztosan Veled is megtörtént már, hogy nem volt időd főzni előző nap este, ezért a másnapi ebédért beugrottál a kedvenc éttermedbe, egy elviteles menüre. Sajnos a legtöbb büfé, étterem és menza még mindig a habszivacsból készült dobozokat és műanyag evőeszközöket árulja, amiket ráadásul otthon nem is tudsz újra felhasználni.

Légy előre látó, és vidd magaddal a saját ételhordó dobozodat, hogy abba kérhesd a másnapi ebédet. Sokat segítesz ezzel a környezeteden!

Vásárolj használt dolgokat!

Second-hand vagy használt dolgokat vásárolni már rég nem ciki! Sőt olyannyira menő, hogy az utóbbi években a turkálókból is egyre több nyílt Budapesten és a vidéki városokban is. A használt ruha boltokban olyan egyedi kincsekre lelhetsz, amiket sok esetben még a korábbi gazdájuk sem hordott.

Hasonló a helyzet az elektronikai kütyükkel is. Megvásárlásukkal nem csak magával a termékkel terheled a környezeted (hiszen az az elhasználódás után a legtöbb esetben a kukába kerül és nem újrahasznosítható), de a műanyag csomagolást is megveszed, feleslegesen. Mérlegelj és dönts felelősségteljesen!

Egy darab farmernadrág gyártása 8000 liter, egy darab mikrochip előállítása pedig 32 liter vizet vesz igénybe. Megér ez annyit, hogy újat vegyél belőle?

Töltsd újra a flakonokat!

A nagyobb városokban egyre több olyan zero waste háztartási bolt nyílik, ahol nem csak az ételeket (bab, rizs, tészta, fűszerek… stb.) szerezheted be kimérős formában, de az öblítőt, a mosóport, a tusfürdőt vagy a mosogatószert is. Használd el a jelenleg használt műanyag flakonok tartalmát és töltsd újra őket!

A flakonos szappanra pedig kitűnő alternatíva a hagyományos szappan. Keresd a csomagolás nélkülit vagy a papír csomagolásút!

Hulladékmentes életmód
Te is újratöltöd a műanyag flakonokat?

Főzz otthon!

Amit csak lehet: reggelit, ebédet, vacsorát, de még a tízórait és az uzsonnát is. Készíts magadnak házi rágcsálnivalót a hétre! Ezzel nem csak, hogy egészségesebben étkezel majd, de megspórolod a különböző bolti snack-ek és édességek műanyag csomagolását is.

Használd fel a műanyag csomagolást!

A fagyasztott ételek, mint a zöldborsó, a zöldség keverékek, vagy a húsfélék általában nagyobb csomagban kaphatók. Ha a műanyag csomagolásra vigyázol, majd miután az étel elfogyott belőle, alaposan kimosod, könnyen fel tudod használni akár a kertben szedett zöldségek és gyümölcsök fagyasztásánál. Neked sem jutott még eszedbe, igaz?

Műanyag helyett keresd a valódi üveget!

Legyen szó savanyúságról, paradicsom szószról, vagy csicseriborsóról és hasonló tartós élelmiszerről. Ezeket mind megtalálod üveges kiszerelésben is. Bár az elején több időt igényel, mire kitapasztalod, hogy melyik boltban tudod őket beszerezni, de a végén már rutinosan mozogsz majd az áruházak között.

Miután a befőttes üvegek tartalma elfogyott, készíthetsz belőlük dekorációt a lakásba vagy az általad készített ételek tárolására is használhatod őket.

Végül pedig, kérdezd meg magadtól: Tényleg szükségem van rá?

Ha tetszett a cikk, köszönjük, ha lájkolod és megosztod, hogy még több ember tudja használni ezeket a környezetkímélő praktikákat!

Szeretnél többet megtudni a zero waste életmódról? Csatlakozz közösségünkhöz, és használj Te is környezetbarát bambusz termékeket és kiegészítőket a háztartásodban!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű