A zero waste és a minimalizmus – Élj tudatosan!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Zero waste és minimalizmus

Zero waste és minimalizmus. Felkapott fogalmak, amikről talán Te is úgy gondolod, hogy ez csak megint valami hóbort, divatos szavak, amelyeket idővel majd kinövünk. Pedig ha egy picit mögé nézel, észreveszed, hogy e két „irányzat” elvei mentén rugalmasan kialakíthatsz egy fenntartható és környezettudatos életmódot. És még csak nem is kell rá vagyonokat költened!

Tudatos élet.

Valahogy így tudnám tömören és röviden leírni a minimalista és a zero waste életmód egybeolvadásaként létrejövő életformát. De nézzük meg előbb a két irányzatot külön-külön is!

A minimalizmus, másnéven az önkéntes egyszerűség arról szól, hogy az egyén beéri azzal, amije van, és nem a rossz értelemben. A minimalista szemléletet követők tudatosan fordulnak szembe a fogyasztói társadalom dübörgő világával, és választják a kevesebbet.

A zero waste jelentése a Zero Waste International Alliance szerint pedig a Föld erőforrásainak és tartalékainak megőrzése felelős fogyasztás, termelés, újrahasznosítás, és csomagolás mellett. Tehát fenntarthatóan gazdálkodni, tudatosan vásárolni és élni.

Te melyikhez állsz most közelebb?

A két irányzat bár elsőre különbözőnek tűnhet, mégis sok bennük a hasonlóság!

A minimalista és a zero waste életmód nem is állnak olyan messze egymástól. Valójában tökéletesen kiegészítik egymást, melyek segítségével egy társadalmi elvárásoktól és bűntudattól mentes tudatos életet alakíthatsz ki magadnak.

Mindkét felfogás a visszautasítás (refuse) és a csökkentés (reduce) elvein alapul. A minimalizmusban visszautasítod a túlzott fogyasztást, mint nyomást, és egyértelműen a tömegtermelés ellen teszed le a voksod, a zero waste-ben pedig az olyan dolgokat részesíted előnyben, amelyek a környezet szempontjából nem károsak, fenntarthatóak, természetes anyagból készülnek. Ezzel egy időben csökkented a vásárlásokat is és tudatosan fordulsz a fenntartható anyagok és megoldások felé „a kevesebb néha több” szellemében.

A fentiek eredményeként: KEVESEBB, DE ZÖLD HULLADÉKOT TERMELSZ.

További hulladékmentes praktikákért kattints IDE!

Zero waste életmód

Miért éri meg Neked is életmódot váltani?

Szabadabb, egyszerűbb és tudatosabb életed lesz

A minimalizmus kevesebb, a zero waste minőségi, fenntartható termék vásárlását jelenti. Az eredmény kevesebb, de sokkal személyesebb tárgyak birtoklása.

Volt már olyan érzésed, hogy a sok felesleges tárgy, amit az évek során beszereztél, mintha agyon nyomna? Hogy a körülötted lévő tárgyak, már nem is ismerősek és azt sem tudod, miért vetted meg őket korábban? Vagy amikor kinyitod a hűtőt és az tele van mindenféle olyan étellel, amit felbontás nélkül dobsz majd a kukába?

Mekkora pazarlás!

Ha a minimalista szemléletet beépíted a mindennapokba és pontosan figyelsz a szükségleteidre, egy sokkal tudatosabb és szabadabb életet kapsz cserébe.

Költséghatékony

Ha kevesebb dolgot veszel, kevesebb pénzt költesz.

Ha minőségi alapanyagokból készült ruhát, termékeket vásárolsz, hosszú távon szintén több marad a pénztárcádban.

Jól hangzik, ugye?

Több helyed lesz a lakásban

Nem elhanyagolható szempont, tekintve, hogy sokan vannak, akik a vásárlásaik alkalmával impulzívan megveszik a sokadik vázát vagy farmernadrágot, majd hazaérve rájönnek, hogy igazából erre nem is lett volna égető szükségük.

A tudatos élet személetében az impulzusvásárlásnak esélye sincs, így több helyed marad a szekrényedben, a fiókodban és a lakásodban.

Megismered önmagad – úgy igazán

A tudatos életre való átállás során akarod vagy sem, megismered önmagad.

A zero waste és a minimalista életmód feltétele, hogy tudd, mi a fontos számodra. Mik azok a dolgok, amik nélkül nem tudsz élni, amik mindenképpen szükségesek a napjaid zavartalan működéséhez? Például rájössz, hogy nem kell az a 10. olcsó cipő, mert úgyis csak egyszer vennéd fel. Vagy nem veszel részt a Black Friday-en, mert tudod, hogy nincs szükséged egy vadi új telefonra, mikor a régi is szuperül működik.

Ezek apró, de annál hangsúlyosabb felismerések. A váltás során pontosan megismered az igényeid, így könnyebbé válnak a döntések is.

Összeségében egyszerű vásárlóból TUDATOS VÁSÁRLÓ, FOGYASZTÓ leszel.

Minimalista konyha

Tippek az életmódváltáshoz

Vásárolj minőségi termékeket!

A minőség mindig is a mennyiség felett állt. Kerüld az egyszerhasználatos, a műanyag, a szezonális (főleg ruhák esetében) a silány anyagból készült termékeket. Vásárolj inkább hosszan tartó, többször használható dolgokat.

Lehet, hogy a minőségi darabok sokszor többe kerülnek, de megtérülésük jóval nagyobb, hiszen akár több éven keresztül használhatod őket.

Az eredmény: kevesebb hulladék, kevesebb felesleges tárgy.

Használd azt, amid van!

Mielőtt hatalmas vásárlásba kezdesz és minden haszontalan dolgot lecserélsz vagy kidobsz, állj meg és nézz körül a lakásban. Könnyen lehet, hogy találsz majd a célnak megfelelő dolgot és nem kell belőle újat venned.

Vásárolj kevesebbet!

Végül pedig egyszerűen vásárolj kevesebbet! Figyeld meg a szükségleteidet, kérdezd meg magadtól, hogy „Biztos kell-e ez nekem?”, és dönts tudatosan.

Ne feledd! A kevesebb néha tényleg több!

Ha tetszett a cikk, köszönjük, ha lájkolod és megosztod, hogy még több ember tudja használni ezeket a környezetkímélő praktikákat!

Szeretnél többet megtudni a zero waste életmódról? Csatlakozz közösségünkhöz, és használj Te is környezetbarát bambusz termékeket és kiegészítőket a háztartásodban!

Horváth Gréti

Horváth Gréti

Hasonló cikkek

Zöld iskolakezdés tippek
Horváth Gréti

Zöld iskolakezdés – Lehetséges?

Műanyag tollak és könyvborítók, hegyezők és vonalzók, felesleges színes papírcetlik és üresen maradt, kihasználatlan füzetek. Neked is ismerős a látvány a szeptemberi tanév kezdetekor? Ha

Műanyag zacskó helyett
Horváth Gréti

Mit használj műanyag zacskó helyett?

A Műanyagmentes Július kihívás lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagokra és azok értelmetlen használatára. A műanyag zacskó pedig az egyik legszennyezőbb dolog a

hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefér
Horváth Gréti

Hogyan hasznosítsd újra a bambusz fogkefét?

Elhasználódott a fogkeféd és szeretnéd végre kipróbálni a lebomló és komposztálható tulajdonságát? Szerencsére ennek akár már ma nekiállhatsz, hiszen a bambusz fogkefe újrahasznosítása nagyon egyszerű